Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Επιχείρηση διάσωσης" μέσω Εθνικής

Με αιχμή την Εθνική (2,2%) επιχειρείται να ακολουθήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών τις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα «βάρη» των Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Στο 1 προς 2 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα Σοφοκλέους και ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Μέχρι και 0,7% υψηλότερα ο DAX στη Φρανκφούρτη πριν από λίγο, περίπου 1,1% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά της Εθνικής.

Οι συναλλαγές, κυρίως από την πλευρά των πωλητών, στα 18 δισ. ευρώ πριν από λίγο, αφορούν κυρίως σε θέσεις στη μετοχή της Eurobank, της Πειραιώς, του Τιτάνα και της ΔΕΗ.

Είναι ενδεικτικό πως αν και η μετοχή της Εθνικής με συναλλαγές περίπου 8 εκατ. ευρώ αντιδρά κατά 2,3% προς τα 11,78 ευρώ, η Eurobank με -3,7%, σε ελεύθερη πτώση, οδηγείται στην καταγραφή και νέας ιστορικά χαμηλής τιμής.

Πλέον η αποτίμηση της Eurobank περιορίζεται χαμηλότερα των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ της Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,3 δισ. ευρώ. Η αποτίμηση της Εθνικής ενισχύεται κατά τι προς τα 5,8 δισ. ευρώ, ενώ χαμηλές τιμές σημειώνονται για ΟΤΕ, στα 10,78 ευρώ (-2,4%), Τιτάν στα 11,92 ευρώ (-3,2%) και ΔΕΗ στα 11,28 ευρώ (-2,4%).

Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στην περιοχή των 1.640-1.650 μονάδων.

Η μετοχή του Βωβού στα 6,44 ευρώ, της Alapis αντιδρά στα 0,62 ευρώ, ενώ της Frigoglass υποχωρεί κατά 1,1% στα 3,46 ευρώ.

Πέραν της Εθνικής, από τον 20άρη επιχειρείται αντιστάθμιση της τάσης μέσω Ελληνικών Πετρελαίων, Alpha Bank, Marfin Popular Bank, Κύπρου, Μυτιληναίο και ΤΤ.

Σταδιακά, και με την προϋπόθεση πως θα «μαζευτεί» η διόρθωση της Eurobank, με ανοικτό το ενδεχόμενο της αντίδρασης προς τα 4,8 ευρώ, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να προσεγγίσει και πάλι την περιοχή των 1.660-1.670 μονάδων.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές στο περίπου 1 προς 2, με απώλειες για Καρδασιλάρη, Τιτάν, Βιοχάλκο, Sprider, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ.

Η συνέχεια θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς θα φανεί εάν το ΧΑ μπορεί να εκμεταλλευθεί την αφορμή που δίνεται από τις ευρωπαϊκές αγορές και αν, μη τι άλλο, να μην οδηγηθεί στην καταγραφή χαμηλών τιμών εντός του εύρους των 1.620-1.630 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v