Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Είναι στραβό το κλήμα...

Χαμηλά εξαετίας και πλέον για την αγορά, ιστορικά ελάχιστες τιμές για τράπεζες. Απειλούνται και οι 1.620 -1.630 μονάδες, με κλειδί τα 11,2-11,4 € για ΕΤΕ. Μερική αντιστάθμιση μέσω ΧΠΑ και τοποθετήσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στα επίπεδα του Απριλίου του 2003 επιστρέφει η αγορά και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια παραμένουν δυσοίωνες. Και όμως, οι πωλητές έχουν το «πάνω χέρι», οι εν δυνάμει αγοραστές τραβούν χαμηλότερα τις εντολές τους και η πλειονότητα των παικτών περιμένει την επόμενη δοκιμασία, δηλαδή των ενδοσυνεδριακά χαμηλών στις 1.620-1.630 μονάδες.

Σταδιακά όμως διαπιστώνουμε μια κατ’ αρχήν εξοικείωση όλο και περισσότερων παικτών με την προοπτική περαιτέρω σημαντικής διόρθωσης δεικτών και αποτιμήσεων. Σε σημείο που όλο και περισσότεροι επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις πιθανές μετοχικές θέσεις τους από ανάλογα συμβόλαια πώλησης στην αγορά παραγώγων. Η αντιστάθμιση μέσω ΧΠΑ είναι μια κίνηση που σε κάποιο βαθμό διορθώνει τα πράγματα.

Πριν από λίγο στην Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε οριακή διακύμανση για τον δείκτη, αν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα εγγενή προβλήματα φαίνεται να επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση.

Μια αφορμή για πιθανή αντιπαράθεση αγοραστών-πωλητών θα μπορούσε να αποτελέσει η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί σε ορισμένους κύκλους για υπερκάλυψη της 5ετούς έκδοσης των 4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ακόμα ένας ξένος οίκος, η UBS, υποβαθμίζει Eurobank, Πειραιώς, ενώ επιφυλακτικός παραμένει και για Εθνική, Alpha Bank, Marfin Popular Bank.

Η μετοχή της Eurobank κυμαίνεται πλέον σε χαμηλότατες τιμές, προς ανάλογα επίπεδα «γλιστρά» σταθερά η Alpha Bank, ενώ προβληματική παραμένει η τεχνική απεικόνιση για Πειραιώς, Κύπρου.

Σε αυτή τη φάση, βραχυπρόθεσμα, επιμέρους κινήσεις φαίνεται να αποτυπώνονται στο ταμπλό έστω και σε σύντομους κύκλους.

Πέραν της αναπόφευκτης ταλαιπωρίας του Βωβού, μετά μάλιστα και την επισημοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, αντέδρασε αρνητικά η μετοχή του Παρνασσού, μετά από θετική γνωμοδότηση για την αξιοποίηση τμημάτων της μαρίνας του Αγίου Κοσμά (η άδεια χορηγείται μέσω του θυγατρικού Σείριου).

Την ίδια περίοδο ο Μυτιληναίος προχωρά (16/1) σε αγορά 102.752 ίδιων μετοχών με μέση τιμή κτήσης τα 4,06 ευρώ.

Στον ενεργειακό τομέα, ακόμη μια χρηματιστηριακή, αυτή της Τράπεζας Κύπρου, ξεκινά την κάλυψη της Τέρνα Ενεργειακής δίνοντας τιμή-στόχο τα 6,58 ευρώ.

Στην αγορά έχει προεξοφληθεί πλέον η σημαντική υποχώρηση δεικτών, μετοχών, ορισμένοι μάλιστα μιλούν για... τριψήφιο αριθμό του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο, μέσω ΧΠΑ από τη μια και μέσω της προσπάθειας εντοπισμού ορισμένων πιθανών ευκαιριών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα από την άλλη, ο κίνδυνος αυτός αντισταθμίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v