Ανασφαλείς προφήτες, επισφαλείς προβλέψεις

Mea culpa χθες από τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, mea culpa και από τον Χοακίν Αλμούνια, mea culpa από όλους όσοι προσπάθησαν να προβλέψουν την εξέλιξη, τη διάρκεια ή το μέγεθος της παρούσας κρίσης.

Ανασφαλείς προφήτες, επισφαλείς προβλέψεις
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Mea culpa χθες από τον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, mea culpa και από τον κ. Χοακίν Αλμούνια, mea culpa και από όλους όσοι προσπάθησαν να προβλέψουν την εξέλιξη, τη διάρκεια ή το μέγεθος της παρούσας κρίσης.

Με μόνη εξαίρεση, ενδεχομένως, τον διαβόητο για τις αρνητικές του προβλέψεις -πλην φίλτατο- καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κ.Νούριελ Ρουμπίνι, το σύνολο των διεθνών προσωπικοτήτων ή φορέων που επιχείρησαν να βάλουν "ταρίφα" στην κρίση έπεσε έξω… Και μάλιστα, θεαματικά έξω…

Από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος ομολόγησε χθες ότι έσφαλε στις -μόλις προ μηνός- προβλέψεις του περί συρρίκνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,5%, ενώ -σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία- αυτή θα υποχωρήσει κατά 1,9%, έως το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, το G-20 αλλά και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, παρατηρείται συστηματική αστοχία στη διατύπωση επακριβών προβλέψεων σχετικά με την πορεία των πραγμάτων.

Το μνημειώδες παράδειγμα της αστοχίας αυτής δεν μπορεί παρά να είναι η υπόθεση της εξέλιξης της τιμής του πετρελαίου, την οποία σύσσωμη η υφήλιος παρατηρούσε στις αρχές του περυσινού καλοκαιριού να σκαρφαλώνει στα 150 δολ. το βαρέλι και τους ειδικούς της αγοράς, στον ΟPEC και τη Ρωσία να προβλέπουν ότι θα φτάσει έως και τα 200 ή και τα 300 δολ. το βαρέλι, ενώ σήμερα κυμαίνεται στην περιοχή των 35 δολαρίων.

Μην πάμε όμως μακριά.

Σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου, έχουμε την επέτειο της αρχικής εκτίμησης που διατύπωσε το G7 για το μέγεθος της ζημίας από τη subprime σε μόλις 400 δισ. δολ. (πλέον, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 τρισ. δολ.).

Δύο μήνες μετά την περίφημη αυτή διαπίστωση, το ίδιο το ΔΝΤ εκτίμησε την ίδια ζημία σε 1 τρισ. δολάρια.

Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν τα περίφημα πακέτα διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, με ποσά που φάνταζαν ιλιγγιώδη.

Σήμερα απαιτούν… συμπλήρωμα.

Ο κατάλογος των παραδειγμάτων ατυχών προβλέψεων είναι μακρύς και προφανώς δεν αφορά μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, που υποστήριζε επίσης προ μηνός (δεν ξέρω αν το ισχυρίζεται ακόμη) ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 2% και πλέον…

Αφορά σε πολύ μεγαλύτερες και ενδεχομένως σε σοβαρότερες διεθνείς οντότητες.

Αφορά και στην παγκόσμια χρηματιστηριακή κοινότητα, η οποία χειροκρότησε την αποφασιστικότητα με την οποία οι ηγέτες κρατών και οικονομικών οργανισμών προέταξαν τα στήθη τους για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πέρυσι τον Οκτώβριο, μόνον και μόνον για να δει τις αγορές να κατακρημνίζονται έκτοτε…

Αντιμετωπίζουμε ένα υφεσιακό φαινόμενο μεγαλύτερο από εκείνο του 1929;

Θα τελειώσει όντως το 2010 - 2011 ή θα κρατήσει περισσότερο;

Πρόκειται για ερωτήματα, επί της ουσίας, δίχως απάντηση.

Αυτό τουλάχιστον έμαθαν όσοι προσπάθησαν να τη δώσουν…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v