Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Μαύρα μαντάτα" από την Wall

Σε χαμηλά τριμήνου ο Dow Jones, σε νέα χαμηλά ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται μέσω Εθνικής. Χαμηλές τιμές επτά και πλέον ετών για την πλειονότητα των εισηγμένων εταιριών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με κατάρρευση προς τα χαμηλά της 20ης/11/2008 υποδέχθηκε η Wall την ορκωμοσία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ. Αντιμέτωπη πλέον η αμερικανική αγορά με το «βουνό» των προβλημάτων της οικονομίας και ανοικτό το ενδεχόμενο της προσέγγισης της κρισιμότατης ευρύτερης περιοχής στήριξης των 7.500 μονάδων.

Για τη σημερινή συνεδρίαση δεν τρέφουμε και πολλές… φρούδες ελπίδες. Ο DAX ξεκινούσε πριν από λίγο στην Φρανκφούρτη χαμηλότερα, ενώ στο ΧΑ η συνεδρίαση αρχίζει από νέα χαμηλά (σε κλείσιμο) με τον Γενικό Δείκτη κοντά στην περιοχή των 1.620-1.630 μονάδων.

Σχεδόν όλα τα λεφτά της τάσης τις τελευταίες ημέρες είναι η Εθνική, που δημιουργεί μεν στρεβλή εικόνα για το ευρύτερο μέρος της αγοράς, κρατά όμως μέχρι σήμερα τον 20άρη σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από νέα χαμηλά.

Ωστόσο, η Εθνική τις τελευταίες τρεις ημέρες συνεχίζει να αποδίδει ακραία με +6,7% την Παρασκευή στα 12,74 ευρώ, με -9,7% στα 11,50 ευρώ τη Δευτέρα και με 3,3% στα 11,88 ευρώ χθες.

Η τάση «παίζεται» στο κατά πόσον η Εθνική θα κρατήσει σήμερα το τοπικό χαμηλό των 11,5 ευρώ και στην χειρότερη περίπτωση εάν θα αντέξουν τα 11,20-11,40 ευρώ.

Σε αντίθετη περίπτωση αυτό που επιχειρείται να αποφύγει η αγορά θα έρθει με μεγαλύτερη ένταση.

Μετοχές εταιρειών που κράτησαν χθες, πέραν της Εθνικής, Coca Cola 3E, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, θα φανούν από την αρχή της συνεδρίασης κατά πόσο μπορούν να διατηρήσουν «αντιδράσεις».

Δύσκολη εκ των πραγμάτων η συνεδρίαση, με ανοικτό πάντα το ενδεχόμενο μιας τεχνικής μορφής αντίδρασης προς τις 1.713 μονάδες, αλλά με το ενδεχόμενο της διόρθωσης –λόγω ξένων αγορών- να προηγείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v