Χωρίς επίθεση γκολ δεν μπαίνει!

Σθεναρό κατενάτσιο παίζει η Ελλάδα που έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών ξένων για τη δημοσιονομική της κατάσταση. Όμως, κάποια στιγμή θα πρέπει να βγει στην επίθεση αν θέλει να σκοράρει.

Χωρίς επίθεση γκολ δεν μπαίνει!
Όλοι θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έχει δίκιο.

"Όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας θα χάσουν, όπως ακριβώς έγινε και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες," τόνισε χθες.

Προφανώς υπονοούσε όλους εκείνους που ξεπουλάνε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, στέλνοντας τις επιτοκιακές διαφορές (spreads) με τα αντίστοιχα γερμανικά σε νέα επίπεδα-ρεκόρ από το 2001 που μπήκαμε στην ευρωζώνη μέχρι σήμερα.

Όμως, το 2009 δεν είναι 2004.

Η πιστωτική κρίση έχει μετατραπεί σε οικονομική, γονατίζοντας τη μία χώρα μετά την άλλη σε παγκόσμια κλίμακα. Επομένως, δεν υπάρχει ένα καλό διεθνές περιβάλλον για να στηρίξει την ελληνική οικονομία όπως το 2004 - 2005.

Επιπλέον, η ώθηση από τα χαμηλότερα επιτόκια στην οικονομική δραστηριότητα που έφερε το ευρώ είτε δεν είναι η ίδια όπως τότε είτε δεν υφίσταται.

Ο κ. Παπαθανασίου γνωρίζει πολύ καλά ότι η διεύρυνση των spreads στα ελληνικά ομόλογα οφείλεται εν μέρει στην απροθυμία των διεθνών επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο σε περίοδο κρίσης και η Ελλάδα θεωρείται περιφερειακή χώρα υψηλότερου ρίσκου.

Όμως, το γεγονός ότι τα ελληνικά spreads έχουν γίνει λάστιχο δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή κρίση.

Οφείλεται επίσης στη διαπίστωση ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση χωρίς να έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, του υψηλού δημόσιου χρέους και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφάνισε επί σειρά έτη.

Φυσικά, για να λέμε του λόγου το αληθές, αν ελληνική κυβέρνηση τολμούσε να προχωρήσει σε τέτοια ρηξικέλευθα μέτρα, θα αντιμετώπιζε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις-θυμηθείτε τα μέτρα Γιαννίτση για το ασφαλιστικό- και θα είχε απέναντί της επίσης πολλά ΜΜΕ.

Όμως, οι ηγέτες στις δύσκολες στιγμές φαίνονται, αλλά στην Ελλάδα είναι είδος εν ανεπαρκεία.

Αν λοιπόν ο κ. Παπαθανασίου θέλει να κάνει όλους όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της χώρας να χάσουν όπως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα χρειαστεί να πάει από τα λόγια στις πράξεις.

Ακόμη κι αν πρέπει να ασχοληθεί με φλέγοντα ζητήματα, όπως το εκ νέου γράψιμο του προϋπολογισμού του 2009, με βάση τις νέες δυσμενέστερες παραδοχές για ρυθμό ανάπτυξης κ.λπ., θα χρειαστεί να αφιερώσει χρόνο για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Ο κ. Παπαθανασίου θα πρέπει να φορέσει το καπέλο του υπεύθυνου επενδυτικών σχέσεων της χώρας, να πάρει το αεροπλάνο και να πάει να δει όσους περισσότερους ξένους αγοραστές ελληνικών ομολόγων και μετοχών μπορεί στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη κ.λπ.

Θα πρέπει επίσης να κάνει παρόμοια "επίθεση" στο διεθνή Τύπο ώστε να υπάρξει κάποιο αντίβαρο στις συνεχείς αναφορές για την αδύναμη ελληνική οικονομία.

Τουλάχιστον, αυτός δεν θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές ερωτήσεις για τις σκηνές βίας στους δρόμους της Αθήνας που μεταφέρονταν σε όλο τον κόσμο τον προηγούμενο μήνα.

Θα πρέπει όμως να πείσει τους μεν ξένους δανειστές μας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός σε μια δύσκολη χρονιά όπως η φετινή.

Γι’ αυτό θα χρειαστεί να καταβληθεί προσπάθεια ώστε το έλλειμμα να παραμείνει κάτω από το 3%, ακόμη κι αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι κοντά στο 1%.

Η επίθεση λένε είναι η καλύτερη άμυνα.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας θα πρέπει να το κάνει σύντομα πράξη αν θέλει να μη διαιωνίζονται τα ανόητα -κατά την άποψή μας- ερωτηματικά για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Μόνο έτσι θα... σκοράρει, αφού αν συνεχίσουμε να παίζουμε κατενάτσιο είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα... φάμε κι άλλο γκολ.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v