Τράπεζες: Ένα ραβασάκι μας σώζει…

Μπορούν; Ίσως. Θέλουν; Αμφίβολο. Εάν το ελληνικό δημόσιο ήθελε πραγματικά να τροφοδοτήσει την αγορά με ρευστότητα, θα πίεζε το τραπεζικό σύστημα. Τα "Αμερικανάκια" βρήκαν τον τρόπο...

Τράπεζες: Ένα ραβασάκι μας σώζει…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με συνοπτικές διαδικασίες, απλά και όμορφα, οι φίλοι μας οι Αμερικανοί ίσως και να βρήκαν την άκρη του νήματος…

Εκτιμώντας ότι η διαφάνεια είναι καλή και αγαθή, το αμερικανικό υπουργείο των οικονομικών ζήτησε από τις 20 τράπεζες που συμμετέχουν στο περίφημο "Troubled Asset Relief Program" (TARP), ήτοι στο εκεί πρόγραμμα διάσωσης του τραπεζικού τομέα και ενίσχυσης της ρευστότητας, μία μηνιαία "λίστα".

Έναν κατάλογο με τον οποίο θα ενημερώνουν σχετικά με τις χορηγήσεις στις οποίες προέβησαν για στεγαστικούς, καταναλωτικούς, επιχειρηματικούς κ.λπ. λόγους, στη διάρκεια του προηγουμένου μηνός.

Απλό δεν είναι;

Ένα απλό "γράμμα", που θα λέει (λίγο-πολύ) "τόσα δώσαμε εδώ, τόσα δώσαμε εκεί, τόσα δώσαμε παραπέρα", ή κάτι αντίστοιχο…

Διά της μεθόδου αυτής οι φίλτατοι κύριοι που κρατούν τα ηνία του Treasury τι επιτυγχάνουν;

Πάνω απ' όλα, διαφάνεια. Ο καθείς θα γνωρίζει ποιο πιστωτικό ίδρυμα ανταποκρίνεται στις ευθύνες του ρόλου του, εάν κρατά τα λεφτά στο σεντούκι και, βεβαίως, αν εκπληρώνει τους όρους συμμετοχής του στο πρόγραμμα αυτό.

Ταυτόχρονα, θα καθίσταται σαφές, πρώτον, εάν η αγορά τροφοδοτείται με ρευστό ή αν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο και, δεύτερον, προς ποια κατεύθυνση οδηγείται αυτό το ρευστό…

Με λίγα λόγια, θα επικρατήσουν όροι διαφάνειας στην πιστωτική αγορά.

Το όλο θέμα κλείνει, δε, με συνοπτικότατες διαδικασίες. Το πρώτο ενημερωτικό "ραβασάκι" των τραπεζών θα φτάσει στα γραφεία του Treasury, στις 31 του μηνός και θα αφορά στο προηγούμενο τρίμηνο, Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια η περίοδος αναφοράς θα είναι μηνιαία.

Ευφυής η σύλληψη, δεν βρίσκετε; Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τροφή για σκέψη και για το υπουργείο της Πλατείας Συντάγματος;

Δεν θα μπορούσε να προσφέρει μία συμπαθητική εναλλακτική λύση απέναντι στις απειλές αλλά και στις εκκλήσεις που εκφράζονται κατά διαστήματα από το οικονομικό επιτελείο, ζητώντας από την τραπεζική κοινότητα -που συμμετέχει στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ- να ανταποκριθεί στον "κοινωνικό" χαρακτήρα του ρόλου της, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά;

Πιθανόν…

Βέβαια, ίσως και να υπάρχει ένα μικρό κώλυμα: ο βαθμός εξάρτησης του ελληνικού δημοσίου και συγκεκριμένα του υπουργείου Οικονομικών, από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί για την κάλυψη των όποιων αναγκών του κατά την έκδοση ομολόγων…

Και όπως γνωρίζουμε, εσχάτως, τα πράγματα είναι κάπως "σκούρα" στον τομέα αυτόν…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v