Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ = Alpha, Eurobank, Πειραιώς και κάτι ψιλά

Σημεία των καιρών! ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και 3Ε συγκεντρώνουν το 1/3 της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. H κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ ισοδυναμεί με αυτές των Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ενώ… περισσεύουν και κάτι ψιλά.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Γύρω – γύρω “κόκκινο” και στην μέση η Εθνική.

Αυτή την εικόνα έδωσε σήμερα το Τραπεζικό ταμπλό, με την Σοφοκλέους να εναρμονίζεται και στην σημερινή συνεδρίαση στις πιέσεις που συνεχίστηκαν στον Τραπεζικό κλάδο στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών και πλην της Εθνικής, μόνο ο τίτλος της Τράπεζας της Ελλάδος (συνεχίζονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις “διορατικών” χαρτοφυλακίων) κινήθηκε και έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου ακουμπάει στο ναδίρ (!)

Ο τζίρος και σήμερα παρέμεινε σε αναιμικά επίπεδα, ενώ η ανυπαρξία αγοραστικού ενδιαφέροντος πιθανότατα θα επιτείνει την ταλαιπωρία σε τιμές και ψυχολογία.

Αν και ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο (πλην του ανοίγματος) και μετά την πρόσκρουση στα χαμηλά ημέρας των 1627,61 μονάδων, σημειώθηκαν κάποιες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης, όμως μετά τις 16.38 και το άνοιγμα της Wall Street στο “βαθύ κόκκινο” οι πωλητές ξαναπήραν πρωτοβουλίες και η όποια προσπάθεια ανάκαμψης μάλλον εγκαταλείφθηκε.

Έτσι πάρα πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall, καθώς οι λίγοι συγκρατημένα αισιόδοξοι ελπίζουν σε προσπάθεια αναστροφής μετά τις 19.00 (ώρα Ελλάδος) όταν και αναλαμβάνει επίσημα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αντίθετα απόλυτα απαισιόδοξοι οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων που αύξησαν κι άλλο τις υπάρχουσες υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Καμία ουσιαστική αλλαγή στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. όπου στις πρώτες τέσσερις θέσεις φιγουράρουν ΟΠΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ και Coca-Cola. Ενδεικτικό της “κατολίσθησης” των αποτιμήσεων στο υπόλοιπο ταμπλό είναι το ότι σε αυτούς τους τέσσερις τίτλους αντιστοιχεί το 1/3 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης, ότι η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ αντιστοιχεί στο άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και … περισσεύουν και κάτι ψιλά (!)

Τεχνικά, εξαιρετικά κρίσιμες οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις που καλούνται να δείξουν αν θα αντέξει η στήριξη των 1626 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 24/10/08, 1626,64) ή θα κερδίσουν ακόμα περισσότερους οπαδούς τα τρομολαγνικά σενάρια που “βλέπουν” τον Δείκτη προς τις 1467-1462 μονάδες (!).

Ξεκινώντας για πολλοστή φορά από τον 20αρη και πλην της Εθνικής, με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας (ευγενική χορηγία των δημοπρασιών) ο τίτλος της Coca Cola 3E, ενώ ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων που επίσης έκλεισε στον υψηλό ημέρας με κέρδη 2,4%.

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% και για τον Μυτιληναίο, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης επέδειξε διαθέσεις σχετικής αντίδρασης, ενώ οι δημοπρασίες γύρισαν σε θετικό πρόσημο και έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και τον ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες μεγαλύτερες του 6% η ΔΕΗ, ενώ στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες μεγαλύτερες του 5% η Intralot. Επίσης, με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων έκλεισε και ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Επίσης στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 4% η ΜΡΒ, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% έκλεισε και ο Τιτάνας. Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για τον Ελλάκτωρα και του 2% για Alpha Bank, Κύπρου, MIG και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τέλος, με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Motor Oil, OTE, Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε περίπου μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17:00 βρέθηκε στις 1641,41 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1652,51 μονάδες με απώλειες 0,45%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 131 εκατομμύρια, από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα, με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 126 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6% έως 16,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v