Στο 5,6% το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου

Ακριβά φαίνεται πως θα αναγκαστεί το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει τον δανεισμό μέσω της κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετών ομολόγων καθώς το επιτόκιο διαμορφώνεται στην περιοχή του 5,6%.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Στο 5,6% το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου
Ακριβά φαίνεται πως θα αναγκαστεί το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει τον δανεισμό μέσω της κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετών ομολόγων καθώς το επιτόκιο διαμορφώνεται στην περιοχή του 5,6%, ενώ στην ΗΔΑΤ το 5ετές ομόλογο είναι διαπραγματεύσιμο με απόδοση 5,31% - 5,38%, με σημαντικό "καπέλο" έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων.

Την ίδια ώρα στα δεκαετή ομόλογα το spread σημείωσε σήμερα νέο ρεκόρ ξεπερνώντας το 2,6%, φθάνοντας έως το 2,71%.

Πήγες του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για το κοινοπρακτικό, εκτιμούν ότι το Βιβλίο Προσφορών θα κλείσει είτε σήμερα αργά το απόγευμα, είτε αύριο το πρωί και προσθέτουν ότι σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα αντλήσει ποσό άνω των 3 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα το euro2day μετέδωσε:

"Περιορισμένο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών απέδωσαν οι διερευνητικές κινήσεις των αναδόχων της κοινοπρακτικής έκδοσης πενταετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, την ώρα που τα spreads στην αγορά ομολόγων παραμένουν στα ύψη.

Το βιβλίο προσφορών -εκτός απροόπτου- αναμένεται να ανοίξει σήμερα παρά το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε ότι προχωρά σε κοινοπρακτική έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου αναφοράς.

Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν η Banca IMI, η Barclays Capital, η Citi, η HSBC και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες και ξεκίνησαν την αναζήτηση ενδιαφέροντος στη διεθνή αγορά.

Το ενδιαφέρον που αντιμετώπισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν περιορισμένο χωρίς να μπορεί ξεκάθαρα να αποδοθεί σε αποστροφή ανάληψης ρίσκου στην ελληνική αγορά.

"Ενδεχομένως να οφείλεται στη γενικότερη πολύ άσχημη εικόνα της αγοράς" λέει στο euro2day.g κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Από τις... διαθέσεις της αγοράς και την ποιότητα του βιβλίου προσφορών θα εξαρτηθεί και το ύψος της έκδοσης, ενώ ουδείς κάνει απόπειρα πρόβλεψης για τα επιτόκια δανεισμού.

Ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει τη συγκέντρωση ποσού της τάξεως των 3 - 5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να προσδιορίζει επακριβώς το απαιτούμενο ποσό.

Όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, "σε τέτοιες περιπτώσεις, αν η ποιότητα του βιβλίου προσφορών είναι καλή και το ίδιο ισχύει και για τις προσφορές, αντλείς το μέγιστο δυνατό ποσό". Η ίδια πηγή θεωρεί αποτυχία τη συγκέντρωση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει ποσό 3,155 δισ. ευρώ (μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές που έγιναν αποδεκτές) μέσω της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων της 13ης Ιανουαρίου, ενώ μόνο για λήξεις ομολόγων, εντός Ιανουαρίου, το ελληνικό δημόσιο χρειάζεται ποσό της τάξεως των 7 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των spreads, χθες, στα πενταετή ομόλογα καταγράφηκε υποχώρηση στο 3% από 3,14% την περασμένη Παρασκευή, σταθερά άνω του 2,5% παραμένει το spread στα δεκαετή, ενώ η "αγαπημένη" διάρκεια των ξένων τη χθεσινή μέρα ήταν η τριετία, όπου τo spread έκανε άλμα στο 2,80% από 2,37% την περασμένη Παρασκευή".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v