Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank, Πειραιώς και συμφέροντα!

Η χθεσινή επίθεση της Τράπεζας Πειραιώς εναντίον έκθεσης της Deutsche Bank που υποβάθμιζε τη μετοχή της δημιούργησε εντυπώσεις, όμως το ζητούμενο είναι η ουσία. Οι ξένοι αναλυτές και οι ξένοι οίκοι δεν είναι άγιοι.

Deutsche Bank, Πειραιώς και συμφέροντα!
Οι ξένοι αναλυτές και οι ξένοι οίκοι δεν είναι άγιοι.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις περίφημες επενδυτικές συστάσεις κορυφαίων αναλυτών μεγάλων οίκων όπως η Citigroup, η Morgan Stanley, η Merrill Lynch και άλλες για μετοχές εταιριών υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, όπως η WorldCom, που έμειναν στην Ιστορία.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να υποθέσουμε ότι οι ξένοι αναλυτές εξυπηρετούν συμφέροντα και κάνουν παιχνίδια, προτείνοντας την αγορά ή πώληση μιας μετοχής για να βγάλουν κέρδη είτε οι ίδιοι είτε οι οίκοι για τους οποίους δουλεύουν.

Ιδίως στη σημερινή συγκυρία όπου οι αγορές είναι πιο ευμετάβλητες και οι ξένοι οίκοι είτε δεν έχουν είτε δεν μπορούν να διαθέσουν δικά τους λεφτά για χρηματιστηριακές αναζητήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η αλήθεια είναι ότι οι αμερικανικές αρχές ήταν πιο αυστηρές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με την υιοθέτηση νόμων και κανόνων που δημιούργησαν τα περίφημα "σινικά τείχη" μεταξύ των τομέων ανάλυσης και επενδυτικής πολιτικής.

Η Deutsche Bank, όντως ευρωπαϊκή τράπεζα, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και φαίνεται ότι το έχει η μοίρα της να προκαλεί με τις δικές εκθέσεις τις έντονες αντιδράσεις των ελληνικών τραπεζών.

Πριν από μερικά χρόνια ήταν η Εθνική Τράπεζα, ενώ πριν από έναν χρόνο περίπου ήταν η Eurobank. Χθες ήταν η σειρά μιας ακόμη "δυσαρεστημένης" ελληνικής τράπεζας να πάρει σειρά, της Πειραιώς.

Η γερμανική τράπεζα υποβάθμισε την επενδυτική της σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς σε "πώληση", προκαλώντας τη μήνιν της ελληνικής τράπεζας που έβγαλε ανακοίνωση με την οποία μιλά για "σοβαρά λάθη και για αυθαίρετες υποθέσεις" οι οποίες οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Μάλιστα, επιφυλάσσεται να στραφεί νομικά εναντίον της γερμανικής τράπεζας μετά τη διερεύνηση πρόσφατων συναλλαγών παραγώγων επί της μετοχής της.

Η υπόθεση φέρνει αναπόφευκτα στη μνήμη πολλών την έκθεση της γερμανικής τράπεζας για τη Eurobank έναν και πλέον χρόνο πριν, όταν είχε επίσης γίνει προσπάθεια από την ελληνική πλευρά να υπονομευτεί με την παράθεση διάφορων επιχειρημάτων.

Όμως, η τότε αναλύτρια της Deutsche Bank επέμεινε στη θέση της για τους κινδύνους που απέρρεαν από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και λίγες εβδομάδες αργότερα πήρε μεταγραφή για αλλού.

Κρίνοντας εκ των υστέρων τη σύσταση "πώλησης" για τη Eurobank, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε την αναλύτρια και θα χρειάστηκε να ευχαριστήσει τους πελάτες της.

Δεν είναι ασφαλώς σωστό να προδικάσει κάποιος κατά πόσον η σύσταση "πώλησης" για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα αποδειχτεί ορθή.

Θεωρούμε όμως ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αντιδράσει μια εισηγμένη εταιρία σε τέτοιες περιπτώσεις και κανένας δεν είναι πιο αποτελεσματικός από τη διάψευση των εκτιμήσεων των αναλυτών της Deutsche Bank.

Αντίθετα, αντιδράσεις, όπως η χθεσινή, προδίδουν εκνευρισμό και μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο ως κίνηση που ικανοποιεί το δημόσιο αίσθημα.

Με άλλα λόγια, για εσωτερική κατανάλωση, αφού όλοι και όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Ακόμη κι αν υπάρχουν συμφέροντα, δεν είναι τόσο ευκρινή εδώ.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v