Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι συντελεστές Beta για τις μετοχές του FT 20

Οι μετοχές της ΑΤΕ, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ ήταν οι πιο "αμυντικογενείς" μεταξύ των μετοχών του FTSE 20, σύμφωνα με τους δείκτες Βeta για την περίοδο έως 31/12/08. Ποιοι ήταν οι τίτλοι με τα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά.

Οι συντελεστές Beta για τις μετοχές του FT 20
* Οι αναλυτικοί πίνακες με την εκτίμηση του ("απλού" και συστηματικού) κινδύνου για τις μετοχές του FT 20 για την περίοδο από τις 31/12/2005 έως τις 31/12/2008 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

**Επιστημονικός Υπεύθυνος: Νικόλαος Φίλιππας, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Επιστημονικός Συνεργάτης: Φωτεινή Οικονόμου, οικονομολόγος.

Οι μετοχές της ΑΤΕ, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ είναι οι πιο "αμυντικογενείς" μεταξύ των μετοχών του FTSE 20, σύμφωνα με τους δείκτες beta που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το euro2day.

Ειδικότερα, η μετοχή της ΑΤΕ έχει beta 0,601, του ΟΤΕ 0,625 και του ΟΠΑΠ 0,658. Ακολουθούν επίσης οι τίτλοι της ΔΕΗ (0,679) και των ΕΛΠΕ (0,726). 

Αντίθετα, οι τίτλοι με τα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά μεταξύ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αυτοί της Τράπεζας Κύπρου (1,437), της Πειραιώς (1,365) και του Μυτιληναίου (1,314). Ακολουθούν ακόμη οι μετοχές της Intralot (1,308) και της Εθνική (1,237).

Το euro2day σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα παρουσιάζει κάθε τρεις μήνες τον συντελεστή beta για τις μετοχές του δείκτη FTSE/ATHEX-20.

Σε πολλές χώρες του κόσμου διάφοροι οργανισμοί, χρηματιστηριακές εταιρίες αλλά και σύμβουλοι επενδύσεων προσφέρουν στους πελάτες τους μεταξύ άλλων και στοιχεία τα οποία μετρούν τον κίνδυνο των μετοχών. Ως παράδειγμα αναφέρονται στις ΗΠΑ οι γνωστές εταιρίες Value Line, Merrill Lynch και Standard and Poor's, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η Risk Measurement Service, η οποία εκδίδεται σε συνεργασία με το London Business School.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:

α) Τη συγκρότηση αποδοτικών χαρτοφυλακίων.

β) Την αποτίμηση μετοχών.

γ) Την εκτίμηση του κόστους κεφαλαίου που απαιτείται για την αξιολόγηση επενδυτικών επιλογών.

δ) Την αξιολόγηση των αποδόσεων που πραγματοποιήθηκαν από τα εν λόγω επενδυτικά εργαλεία.

O πιο απλός τρόπος προσέγγισης του κινδύνου της αγοράς (market risk) μέσα σε μια εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι η χρήση του συντελεστή beta. Ο συντελεστής αυτός είναι μια κλίμακα κινδύνου, δηλαδή ένα μέτρο της ευαισθησίας των μεταβολών της απόδοσης των μετοχών ως προς τις μεταβολές του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Μία μετοχή με συντελεστή beta 0,5 τείνει να μεταβάλλεται κατά μέσο όρο 5% σε μια αντίστοιχη μεταβολή του δείκτη του χρηματιστηρίου 10% (είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω). Από την άλλη πλευρά, μία μετοχή με συντελεστή 1,5 είναι μιάμιση φορά πιο επικίνδυνη από τον Γενικό Δείκτη.

Για τη συστηματική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού ως προς τον κίνδυνο των μετοχών θα παρουσιάζονται κάθε τρεις μήνες οι συντελεστές beta για την περίοδο των τριών ετών. Τα στοιχεία ανανεώνονται κάθε τρεις μήνες, αντικαθιστώντας τις 3 αρχικές παρατηρήσεις με τις 3 πιο πρόσφατες, καθώς οι συντελεστές κινδύνου μεταβάλλονται μέσα στον χρόνο.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με την εκτίμηση του ("απλού" και συστηματικού) κινδύνου για τις μετοχές του FT 20 για την περίοδο από τις 31/12/2005 έως τις 31/12/2008 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v