Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εγλειψε" και τις 1.600 μονάδες η Σοφοκλέους

Εικονική πραγματικότητα στο ΧΑ, καθώς ο Γενικός Δείκτης δείχνει να παλεύει τις 1.600 μονάδες, αλλά τρεις έως τέσσερις στις πέντε μετοχές συνεχίζουν το ταξίδι τους στο… παρελθόν. Προς το 25% του ΑΕΠ η αποτίμηση του ΧΑ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μόνο η Wall και οι ευρωπαϊκές αγορές μπορούν να αποσοβήσουν τα χειρότερα για τη Σοφοκλέους. Μόνο αν υπάρξει καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση για τον Dow Jones και τον DAX μπορεί η ελληνική αγορά να αποφύγει την υποχώρηση, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, χαμηλότερα των 1.600 μονάδων.

Κάτι που βέβαια είναι λίγο ως πολύ γνωστό στους ενεργούς παίκτες, μερίδα των οποίων θεωρεί την καταγραφή νέας ενδοσυνεδριακά χαμηλής τιμής στις 1.603 μονάδες μια επιπλέον δοκιμασία για το ΧΑ.

Όμως οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοικτό από χθες ένα μικρό παράθυρο στο ενδεχόμενο μιας πρόσκαιρης ανακωχής εκ μέρους των πωλητών, εκτίμηση που καταγράφονταν σε σχετική αναφορά μας πως «μια Εθνική… δεν φτάνει».

Το αν κερδίζει ή όχι χρόνο το ΧΑ φαίνεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με την Εθνική να κρατά τα 11,88 ευρώ και να επιστρατεύονται αρχικά η ΔΕΗ και στη συνέχεια ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Ηδη ο 20άρης προσφέρει μια τεχνική ενδοσυνεδριακή αντίδραση από τα χαμηλά των 817,9 προς τις 840-845 μονάδες, πριν από λίγο.

Για την Εθνική διαμορφώνεται εύρος διακύμανσης 4,4% με ελάχιστο ημέρας τα 11,40 ευρώ, για την Eurobank 5,9%, για την Alpha Bank 4,4%, για την Πειραιώς 5,9%, για την Κύπρου 2,2%. Ακραία διακυμανσιμότητα, που… αρμόζει σε καλούμενες περιφερειακές μετοχές, δείχνει όμως από την άλλη την έντονη ενδοσυνεδριακή δραστηριότητα και ξένων και ελλήνων παικτών.

Κυρίως των δεύτερων, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι οποίες σημείωναν στο euro2day.gr πως περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ σε σύνολο 19 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής αφορούν σε εγχώρια χαρτοφυλάκια και παίκτες.

Η μετοχή της ΔΕΗ στα 11,14 ευρώ (2,6%) και του ΟΤΕ στα 11,14 ευρώ (1,5%), επιχειρείται να αμβλύνουν την γενικότερα απαξιωτική κατάσταση που επικρατεί στο ταμπλό.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς παραμένει υπό πίεση, καθώς υποχωρούν περί τις 120-130 μετοχές και η ταλαιπωρία να συνεχίζεται για τον Βωβό στα 5,68 ευρώ, τα Folli Follie στα 5,36 ευρώ, την Πειραιώς στα 5,10 ευρώ, την Frigoglass στα 3,14 ευρώ, την ΕΧΑΕ στα 4,48 ευρώ, την Eurobank στα 4,56 ευρώ, αλλά και άλλων εταιρειών της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Η ουσία είναι πως ο Γενικός Δείκτης μπορεί να μην χάνει ακόμα τις 1.600 μονάδες και να αφήνει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης προς τις 1.713 μονάδες, ωστόσο όλο και περισσότερες, πλέον και από τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, εταιρείες, ακολουθούν μια πρωτοφανή πορεία διόρθωσης, απαξίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v