Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θα διαπραγματεύονται και ETF’s του εξωτερικού

Στο ήδη υπάρχον Alpha ETF FTSE Athex 20 στόχος είναι να προστεθούν και άλλα τέσσερα ελληνικά διαπραγματεύσιμα Α/Κ, καθώς και να γίνει dual listing άλλων από το εξωτερικό...

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑ: Θα διαπραγματεύονται και ETF’s του εξωτερικού
Στο ήδη υπάρχον Alpha ETF FTSE Athex 20 στόχος είναι να προστεθούν και άλλα τέσσερα ελληνικά διαπραγματεύσιμα Α/Κ, καθώς και να γίνει dual listing άλλων από το εξωτερικό...

Ένα χρόνο μετά την εκκίνηση λειτουργίας του πρώτου ελληνικού ETF (διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου), του Alpha ETF FTSE Athex 20, η ΕΧΑΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλει να αναπτύξει περαιτέρω το θεσμό αυτό στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και την υψηλή αποδοχή του θεσμού στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τις μεγάλες εκροές που υπήρξαν στα αμοιβαία κεφάλαια το 2008 και την παρά την υποχώρηση των μετοχών κατά 50% και 60%, κατά το πρώτο δεκάμηνο στα ETF’s του εξωτερικού παρατηρήθηκαν εισροές ύψος 180 δισ.!

Ειδικότερα, για το μοναδικό ελληνικό ETF, η μέση ημερήσια εμπορευσιμότητά του το 2008 ήταν 16.000 τεμάχια ημερησίως, ωστόσο η σχετική επίδοση διαμορφώθηκε στα 21.000 κομμάτια στο τρίτο τρίμηνο και στα 28.000 στο τελευταίο τέταρτο του 2008. Άρα λοιπόν, διαφαίνεται μια σταδιακή άνοδος στην αποδοχή του προϊόντος.

Τα στελέχη του Alpha ETF FTSE Athex 20, δηλώνουν ικανοποιημένα, κυρίως για τρεις λόγους:

Πρώτα απ’ όλα γιατί το συγκεκριμένο ΔΑΚ (Διαπραγματεύσιμο Α/Κ) προσφέρεται χωρίς το παραμικρό κόστος στους επενδυτές, καθώς τα μικρά συνολικά του έξοδα διαχείρισης υπερκαλύπτονται από τα έσοδα που προκύπτουν από το δανεισμό των υποκείμενων μετοχών.

Δεύτερον, γιατί το μέσο spread μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης στο ταμπλό περιορίστηκε γύρω στο 0,80%, όχι πολύ ψηλότερα από το αντίστοιχο των μετοχών του FTSE-ASE/20, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι το ΔΑΚ αφορά καλάθι μετοχών και όχι μόνο τον τίτλο μιας συγκεκριμένης εταιρίας.

Και τρίτον, γιατί η συνδιακύμανση μεταξύ του ΔΑΚ και του FTSE/ASE/20 ήταν εντονότατη, με μόνη ουσιαστική απόκλιση το πλεονέκτημα του ΔΑΚ λόγω της είσπραξης μερισμάτων και προμερισμάτων.

Επένδυση για τα Ταμεία

Τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, πιστεύουν στο μέλλον του θεσμού στην Ελλάδα, για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτα απ’ όλα, επειδή προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας προσφέρονται για τα χαρτοφυλάκια των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Και δεύτερον, γιατί τα ETF’s μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου, το οποίο θα συμπληρώνεται από μια σειρά άλλων επιλογών του κάθε διαχειριστή, ή επενδυτή.

Και εσωτερικού και… εξωτερικού!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση της ΕΧΑΕ προτίθεται να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη κατεύθυνση αφορά το λανσάρισμα και νέων ελληνικών ETF’s και για την ακρίβεια, τεσσάρων. Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δημιουργία ETF με βάση τον Γ.Δ. του ΧΑ.

Σε επόμενη φάση, υπάρχει πρόθεση για τη λειτουργία ETF's με βάση τους παρακάτω δείκτες: α) FTSE, XA, Liquid, β) FTSE, XA – XAK, τραπεζικός δείκτης, γ) GT 30 (δείκτης χρηματιστηρίων Κωνσταντινουπόλεως και Αθήνας).

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά τη δευτερογενή εισαγωγή στο ΧΑ ξένων ETF’s. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου βέβαια, απαιτείται προηγουμένως η ψήφιση νομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί στη βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v