Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ξένοι οίκοι στην "πυρά"

Το οικοδόμημα "πίστης", στο οποίο έχει στηριχτεί τις τελευταίες δεκαετίες η σχέση επενδυτών-ξένων χρηματοοικονομικών οίκων, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Μήπως, πολύ απλά ήταν μία "λάθος" σχέση από την αρχή;

Σοφοκλέους: Ξένοι οίκοι στην πυρά
Φίλτατοι,

Αρχικά, η αντιπαράθεση ΟΠΑΠ - Morgan Stanley, στη συνέχεια η μήνυση της Χαλυβουργικής κατά της Citigroup και τώρα η διάψευση -και ενδεχόμενη δικαστική προσφυγή- της Τράπεζας Πειραιώς κατά της Deutsche Bank.

Το οικοδόμημα "πίστης", στο οποίο έχει στηριχτεί τις τελευταίες δεκαετίες η σχέση επενδυτών - ξένων χρηματοοικονομικών οίκων, βρίσκεται υπό -σαφή- αμφισβήτηση.

Οι αμφιβολίες που υπέβοσκαν στους κύκλους της χρηματιστηριακής κοινότητας εκφράζονται πλέον ανοιχτά και απειλούν ευθέως τα θεμέλια της σχέσης αυτής.

Απειλούν τα διαβόητα "κινεζικά τείχη", που (υποτίθεται) ότι έστεκαν έως τώρα εμπόδιο σε φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων και ρόλων (εταιρικών αναλύσεων και εκτέλεσης εντολών) εκ μέρους των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων. Απειλούν την ίδια την αξιοπιστία του συστήματος.

Φαινόμενο των καιρών; Επακόλουθο της παρούσας κρίσης; Πιθανόν.

Το βέβαιο είναι ότι η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των εκθέσεων ξένων οίκων συνδέεται άμεσα, όπως επισημαίνει και στο σχετικό σχόλιό του ο φίλτατος Αθανάσιος, με τον βαθμό διείσδυσης ξένων κεφαλαίων στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Όταν ξένοι οίκοι προέτρεπαν το απανταχού επενδυτικό κοινό, εγχώριο ή αλλοδαπό, να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η πάλαι ποτέ Σοφοκλέους άνοιγε τις αγκάλες της. Σήμερα απειλεί με μηνύσεις.

Στη μέση στέκει ωστόσο ο δύσμοιρος επενδυτής, στα μάτια του οποίου γκρεμίζονται τα όποια ψήγματα αξιοπιστίας συνόδευαν ακόμη την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά…

"Ποιος ο τρόπος αντίδρασης;" ενδεχομένως να αναρωτηθεί.
"Ποιος ο ρόλος των εποπτικών αρχών;" ίσως να σκεφτεί.

Ο ίδιος, όμως, θα δώσει γρήγορα την απάντηση στον… εαυτό του: "Κανείς".

Πόσες φορές ασχολήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τις προβλέψεις ξένων οίκων για την πορεία εταιριών εισηγμένων στο Χ.Α.;

Πόσες φορές συνέκρινε τις τιμές-στόχους, που αυτοί κατά καιρούς εξέδιδαν, με εκείνες που έγραφε στη λήξη της προβλεπόμενης περιόδου… το χρηματιστηριακό ταμπλό;

Πόσες φορές επιβλήθηκε κάποια ποινή για τυχόν ατοπήματα, όπως η ύπαρξη πωλήσεων τίτλων εκ μέρους οίκων, οι οποίοι προέτρεπαν το επενδυτικό κοινό να τους αγοράσει, ή αντιστρόφως;

Ενδεχομένως, τα ερωτήματα αυτά να θεωρούνται ρητορικά, ή ακόμη και κοινότοπα, στο πλαίσιο μιας αγοράς που έχει ήδη καταρρεύσει.

Δεν μπορούμε, όμως, παρά να τα υποβάλλουμε όποτε το απαιτεί η κοινή λογική.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v