Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεβεγιόν με τις τράπεζες;

Με αιχμή τις τράπεζες εκτιμάται πως μπορεί να κινηθεί η αγορά προς (ίσως και πέραν) των 2.250 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση το... περιφερειακό εκείνο κομμάτι της αγοράς που ”αφυπνίστηκε” την Παρασκευή, θα μπορέσει να δώσει ενδεχομένως την τελευταία ευκαιρία της χρονιάς για όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τις τράπεζες να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και 3Ε έκλεισε χρηματιστηριακά η εβδομάδα με κέρδη της τάξης του 0,98% και με μέσο ημερήσιο τζίρο συναλλαγών στα 110 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο δεικτών, απώλειες της τάξης του 1,84% εμφάνισε ο FTSE 80, ενώ κέρδη κατά 1,70% και 0,20% κατέγραψαν οι FTSE 20 και FTSE 40, αντίστοιχα.

Σε κλαδικό επίπεδο, αξίζει να προσεχθεί η συμπεριφορά του τραπεζικού δείκτη ο οποίος, επίσης για την εβδομάδα που πέρασε, εμφάνισε ποσοστιαία μεταβολή 1,80%. Ακόμα, πρέπει να αναφερθούν τα κέρδη που κατέγραψε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών (0,40%).

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισαν οι κλάδοι των εκδόσεων- εκτυπώσεων (-5,24%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (-4,54%) και της κλωστοϋφαντουργίας (-2,52%).

Η αγορά δείχνει πως κινείται σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη κυρίως από τους ισχυρούς παίκτες, τους ξένους και τις 6- 8 μεγάλες χρηματιστηριακές. Δεν είναι τυχαίο πως, για όσο καιρό συσσώρευαν οι τραπεζικές μετοχές, το βάρος της συντήρησης του Δείκτη γύρω από τις 2.200 μονάδες είχε επικεντρωθεί στις ”συμπληρωματικές” μετοχές του FTSE 20.

Επίσης δεν είναι τυχαίο, πως ειδικά χθες, Παρασκευή, τη στιγμή που Εθνική και Alpha κατέγραφαν κέρδη, σημειώνονταν επιλεγμένες ρευστοποιήσεις με σκοπό την κατοχύρωση κερδών στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Οι μετοχές των συγκεκριμένων τριών μετοχών μπορεί να υποχωρήσουν και στις πρώτες 1- 2 συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, προτού κινηθούν και πάλι υψηλότερα προς τις μέγιστες τιμές- στόχους που έχουν τεθεί από ξένους και Έλληνες χρηματιστές.

Το ενθαρρυντικό πάντως της χθεσινής συνεδρίασης, είναι αφενός μεν η συντήρηση της ανοδικής φοράς για μία σειρά μετοχών, που κυμαίνονται πολύ κοντά σε μέγιστες τιμές έτους και αφετέρου το ότι φάνηκε να ”αφυπνίζεται” ένα σημαντικό κομμάτι της μεσαίας– χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που, εδώ και καιρό, παρέμενε στο περιθώριο.

Μία ματιά στον κατάλογο των 20 μετοχών με μεγαλύτερη απόδοση κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής έρχεται απλά να επιβεβαιώσει την ανωτέρω εκτίμηση.

Για την ερχόμενη εβδομάδα, τεχνικά, και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, το αργότερο Τρίτη η διαδικασία επανατοποθέτησης σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, θα πρέπει να περιμένουμε μία αντίδραση του Γενικού Δείκτη, ίσως και πέρα των 2.250 μονάδων.

Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται πιθανότατη η συντήρηση του ενδιαφέροντος και σε κλάδους μετοχών εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v