Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καύσιμα χρειάζεται η αγορά

Αυτό που απασχολεί πιθανόν το ευρύτατο επενδυτικό κοινό, δεν είναι τόσο η διακύμανση του δείκτη. Τους απασχολεί το γεγονός πως δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν από περιφερειακούς τίτλους, να βρουν άλλες πειστικές επιλογές πέρα από τα Blue chips, τα οποία επιλέγουν οι θεσμικοί. Κοινή η διαπίστωση πως η αγορά χρειάζεται... καύσιμα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κάτι λείπει από την αγορά. Μετά μάλιστα το χθεσινό κλείσιμο του δείκτη έστω και οριακά πάνω από τις 2.200 μονάδες, είναι προφανές πως στη Σοφοκλέους διαμορφώνεται μία εικονική πραγματικότητα.

Είναι επίσης προφανές, πως αυτοί που έχουν το πάνω χέρι στην αγορά συνεχίζουν να συσσωρεύουν θέσεις και δυνάμεις σε ένα στενότατο εύρος διακύμανσης περισσότερο από δύο μήνες.

Γιατί άραγε; Μήπως είναι ικανοποιημένοι με την αποτίμηση των θέσεών τους στα τρέχοντα επίπεδα τιμών; Ή μήπως ”κρατούν” την αγορά, έστω και με τα δόντια, καθώς απουσιάζουν εντελώς οι ειδήσεις, πόσο μάλλον οι διαρθρωτικές κινήσεις από ένα ΥΠΕΘΟ, το οποίο είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά στριμωγμένο στη γωνία.

Με το να ενισχυθεί σήμερα λίγο η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ και να υποχωρήσει οριακά η Alpha ή η Εθνικής, ώστε να συνεχιστεί η διαμόρφωση των δεικτών, δεν σημαίνει τίποτα.

Στις δύο από τις τρεις μετοχές δεν πραγματοποιείται κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης καν μία πράξη, ενώ για περίπου 300 τίτλους το σύνολο των συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 5.000 τεμάχια.

Για ποια αγορά κατά συνέπεια μιλάμε; Αυτή των 30- 40 μετοχών και μόνο. Σε αυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι εναπομείναντες παίκτες, κατά κανόνα οι ξένοι, με τους εγχώριους χρηματιστές– διαχειριστές να ακολουθούν.

Από πλευράς μετοχών, θα μπορούσε να θεωρηθεί πως ξεχωρίζουν, πέρα των 15- 20 ”γνωστών” και πάλι η Hyatt, η Jumbo, Βασιλόπουλος, Ιασώ, Κυριακίδης, Forthnet, Ρόκας, Ηπειρωτική, Μαΐλλης, Druckfarben και ορισμένοι ακόμη τίτλοι.

Σημείωση: Το να διαπιστώνει ένας καθ΄ ύλην αρμόδιος, επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά και πρόεδρος ενός ισχυρότατου επαγγελματικού Συνδέσμου πως η οικονομίας δεν αντέχει μέχρι τον Μάιο δεν συνιστά κατ΄ ανάγκη μόνο πολιτική παρέμβαση.

Για όσους το εκλαμβάνουν έτσι. Μπορεί όντως να αποτελεί και ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την οικονομία. Αν ναι, σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v