Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα κινηθεί αυτόνομα η Σοφοκλέους;

Πτωτικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις διεθνείς αγορές, παρά το γεγονός ότι χθες, ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες. Η Σοφοκλέους έχει να αντιμετωπίσει το δικό της ”φράγμα”, αυτό των 2.200 μονάδων. Πάντως, η ψυχολογία είναι θετική, ενώ σημαντική μερίδα μετοχών ανταποκρίνεται στα ανοδικά κελεύσματα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

H υπέρβαση των 10.000 μονάδων από τον Dow Jones, έστω και ενδοσυνεδριακά, φαίνεται να ανοίγει καινούργιους δρόμους για τα χρηματιστήρια. Παρά τη διόρθωση που ακολούθησε, η τάση παραμένει ανοδική, όπως και στη Σοφοκλέους.

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση χρηματιστηριακών (Εθνική, Marfin), οι οποίες κάνουν λόγο για ”θετική ψυχολογία” και περιορισμένο ενδεχόμενο πτωτικής κίνησης.

Εν δυνάμει αγοραστές υπάρχουν στην Εθνική, στην Alpha, αλλά και στους ΟΠΑΠ, Τιτάν και δευτερευόντως σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intracom.

Είναι εφικτή κατά συνέπεια η -έστω και ενδοσυνεδριακά- διάσπαση των 2.205 μονάδων, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της συνεδρίασης. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να περιμένουμε ρευστοποιήσεις στα υψηλά και διόρθωση προς τις 2.185 μονάδες.

Καλό θα ήταν η αγορά να ακολουθήσει τον χθεσινό κυματισμό που οδήγησε τον Δείκτη στις 2.198 μονάδες. Αυτό που κατέστη σαφές χθες είναι πως ένα σημαντικό κομμάτι της υπόλοιπης αγοράς ανταποκρίνεται στα ανοδικά κελεύσματα, με αξιοπρόσεκτες μάλιστα συναλλαγές, οι οποίες δεν εγκλωβίζουν τον ενδιαφερόμενο αγοραστή ή πωλητή.

Σε αυτή τη λογική θα πρέπει σήμερα να προσεχθούν μετοχές εταιριών που είτε διατηρούν την ανοδική τους φορά είτε προσεγγίζουν την καταγραφή υψηλής τιμής έτους.

Ζητούμενο για σήμερα ένα κλείσιμο σε εύρος τιμών 2.185-2.205 μονάδων, με συναλλαγές που θα ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v