Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις κατασκευαστικές

Εντονότατες πιέσεις με αφορμή σχετική φημολογία, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν, ασκούνται στο σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου και διαμορφώνουν κλίμα ανάλογο για σημαντικό μέρος της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έντονες οι πιέσεις που ασκούνται μέχρι στιγμής σχεδόν στο σύνολο των κατασκευαστικών μετοχών.

Η έντονη φημολογία στην αγορά αναφορικά με ενδεχόμενες δικαστικές εξελίξεις στον Ευκλείδη προκαλούν σημαντικές πιέσεις όχι μόνο στη συγκεκριμένη μετοχή και στη μητρική ΑΕΓΕΚ, αλλά και σε πολλές άλλες του κλάδου.

Η επιφύλαξη παραγόντων του κλάδου αφορά στο ενδεχόμενο να αναδειχθούν οικονομικής υφής προβλήματα και σε άλλες εταιρίες ή κοινοπραξίες.

Πάντως, οι φήμες περί ελέγχου ορκωτών λογιστών και ενδεχόμενης διαπίστωσης παρατυπιών που αφορούν μέχρι και στη συγκρότηση κοινοπρακτικών σχημάτων, δεν επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά.

Βέβαια, το κλίμα είναι ”βαρύ” και για το υπόλοιπο της αγοράς, καθώς η Εθνική, για παράδειγμα, χάνει περίπου 1%, υποχωρώντας προς τα 18,66 ευρώ, η Intracom προς τα 5,42 ευρώ, ο ΟΤΕ προς τα 10,40 ευρώ, καθώς και ορισμένοι ακόμη δεικτοβαρείς τίτλοι.

Οι πιέσεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο και στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς ο Small Cap 80 εμφανίζει συγκριτικά τις μεγαλύτερες απώλειες, τόσο έναντι του Mid Cap όσο και έναντι του FTSE- 20.

Λιγότερες από 30 είναι οι μετοχές που αντιδρούν ανοδικά, όπως, π.χ., οι Άβαξ, Τιτάν, ΕΣΧΑ, Folli Follie, Forthnet, ενώ σε τίτλους χαμηλότατης κεφαλαιοποίησης η εικόνα είναι ακόμη πιο... μελανή.

Μία από τις μετοχές που ”φιγουράρει” στον κατάλογο των ανοδικών είναι και ο παλαιός Γιαννούσης. Με σημαντικά κέρδη που έφτασαν μέχρι και το 15,6% και σημαντικές συναλλαγές. Η εισαγωγή των νέων 25.168.690 μετοχών λειτουργεί ευεργετικά για τη νέα συγχωνευμένη μετοχή - εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v