Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ταμπού των 10.000 μονάδων

Η Wall Street δίνει το παράγγελμα και όλες οι υπόλοιπες αγορές ακολουθούν σαν υπνωτισμένες. Το ”στοίχημα” των 10.000 μονάδων είναι το μεγάλο στοίχημα της Wall.

Το ταμπού των 10.000 μονάδων
Η Wall Street δίνει το παράγγελμα και όλες οι υπόλοιπες αγορές ακολουθούν σαν υπνωτισμένες. Το ”στοίχημα” των 10.000 μονάδων είναι το μεγάλο στοίχημα της Wall. Αν τα καταφέρει, μπορούν και οι άλλες αγορές να ανακάμψουν. Διαφορετικά θα εισέλθουμε σε μία νέα φάση διόρθωσης...

Μέχρι στιγμής η Wall έχει προσπαθήσει πολλές φορές να σπάσει το ταμπού των 10.000 μονάδων, δίχως επιτυχία. Κάθε φορά που αγγίζει το όνειρο, κάτι συμβαίνει και κατρακυλάει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Καλώς ή κακώς, η πραγματικότητα των χρηματιστηριακών αγορών περνάει μέσα από το αμερικανικό χρηματιστήριο. Ή καλύτερα, μέσα από τις διαθέσεις των αμερικανικών funds.

Στις επόμενες ημέρες, λοιπόν, καλούμαστε για άλλη μία φορά να προσαρμόσουμε τα επενδυτικά μας πλάνα σε εκείνα των Αμερικανών διαχειριστών. Αν και εφόσον ο Dow Jones κατορθώσει να διασπάσει ανοδικά τις 10.000 μονάδες, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιστρέψουμε στη γνώριμη οδό της διόρθωσης.

Υπάρχει ένας παραλογισμός σ’ όλη αυτή την ιστορία. Τα καλά νέα για την αμερικανική οικονομία δεν είναι καλά κατά ανάγκη και για την ευρωπαϊκή. Για παράδειγμα, η χαμηλή πτήση του δολαρίου.

Κι είναι απορίας άξιο για ποιον ακριβώς λόγο ο Dax θα πρέπει σώνει και καλά να ακολουθεί κατά πόδας τον Dow Jones. Η Ευρώπη δεν είναι όμως ακόμη σε θέση να αρθρώσει δικό της λόγο. Δεν μπορεί να το κάνει για πιο απλά πράγματα, πόσο μάλλον σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, όπως είναι αυτή των χρηματιστηριακών αγορών.

Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να παρακολουθούμε τι είναι αυτό που επηρεάζει τη δική μας αγορά και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα. Στη φάση αυτή, λοιπόν, η Σοφοκλέους, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, θα αγωνιούν για το αν η Wall Street θα ξεπεράσει ή όχι το ταμπού των 10.000 μονάδων...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v