Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκέφτονται ήδη για τα... βιβλία οι διαχειριστές

Οι διαθέσεις συσσώρευσης στις διεθνείς αγορές κατά το κλείσιμο της εβδομάδας ”ακύρωσαν” την υπέρβαση των 2.200 μονάδων στο ΧΑ, το οποίο, σε γενικές γραμμές, κινήθηκε σταθεροποιητικά. Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο της χρονιάς και των ”βιβλίων” θα καθορίσει την πορεία της αγοράς στο διάστημα που απομένει έως το πέρας του 2003.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ρευστοποιήσεις με σκοπό την κατοχύρωση κερδών, προς το τέλος της εβδομάδας, ”ακύρωσαν” την υπέρβαση των 2.200 μονάδων.

Πραγματοποιήθηκαν όμως αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, για παράδειγμα στα 21,40 ευρώ της Alpha, στα 18,86 ευρώ της Εθνικής, στα 10,4 ευρώ του ΟΤΕ, στα 11,05 ευρώ του ΟΠΑΠ.

Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει πως μόλις ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις, κυρίως, των εγχώριων θεσμικών, θα μπορούσε να κινηθεί και πάλι υψηλότερα των 2.200 μονάδων η αγορά.

Παράλληλα, μια σειρά μετοχών κυρίως μεσαίας κεφαλαιοποίησης, δείχνει να ”αφυπνίζεται” τελευταία, με παράλληλη ενίσχυση συναλλαγών και ενδιαφέροντος. Πρόκειται κυρίως για μετοχές του MK-40 και του SC80.

Το ενθαρρυντικό από αυτή τη διαπίστωση είναι πως μέρος των κεφαλαίων-ρευστότητας αναζητεί διέξοδο και προς άλλες κατευθύνσεις-επιλογές. Κίνηση που οφείλεται στην προσπάθεια χρηματιστών, διαχειριστών και βασικών μετόχων, να βελτιώσουν και τη θέση της εταιρίας τους αλλά και την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων.

Η εβδομαδιαία μεταβολή για το Γενικό Δείκτη διαμορφώθηκε στο +0,79%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μεταβολή του FTASE 80 (+3,12%), την ίδια ώρα που ο 20άρης εμφάνιζε μεταβολή κατά 0,55% και ο 40 0,84%.

Σε κλαδικό επίπεδο και πάντα για το διάστημα των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων, σημαντική κρίνεται η άνοδος των τηλεπικοινωνιών (+3,26%), των διυλιστηρίων (2,49%) της κλωστοϋφαντουργίας (+2,39%), αλλά και των εταιριών επενδύσεων (+2,16%).

Εάν την ερχόμενη εβδομάδα, και ειδικότερα στη συνεδρίαση της Δευτέρας επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα του εύρους στήριξης 2.170-2.180, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο από Τρίτη - Τετάρτη να επιχειρηθεί και πάλι η υπέρβαση των 2.200 μονάδων.

Άλλωστε, βρισκόμαστε μόλις 3 εβδομάδες πριν από το κλείσιμο της χρήσης, και διαχειριστές θα επιδιώξουν αφενός μεν να βελτιώσουν τις θέσεις τους, αφετέρου προς το κλείσιμο να διαμορφώσουν τιμές εκκίνησης για το νέο χρόνο, χαμηλότερες.

Οπότε, οι εβδομάδες που απομένουν για μια τέτοια προσπάθεια ”εξωραϊσμού” είναι οι δύο επόμενες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v