Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάμε... βόλτα πάνω από τις 2.200;

Με ”μοχλό” τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, η αγορά οδηγείται προς υπέρβαση των 2.200 μονάδων. Το θετικό είναι πως ακολουθεί ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, τη στιγμή που αρκετοί επαγγελματίες και διαχειριστές ενισχύουν και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών τις θέσεις τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Νέα υψηλά παντού. Γιατί όχι και στη Σοφοκλέους; Το κλίμα ευφορίας που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές δεν μπορεί να (και δεν θα) αφήσει ανεπηρέαστη και τη δική μας.

Ήδη, όπως φάνηκε από χθες, η διαδικασία συσσώρευσης και η επανατοποθέτηση ξένων και εγχώριων διαχειριστών ολοκληρώθηκε σε μέγιστο βαθμό.

Αναμφίβολα, θα πρέπει να δοθεί σημασία στην κίνηση του προέδρου και διευθύνονται συμβούλου της Alpha Bank, κ. Ιωάννη Σ. Κωστόπουλου, ο οποίος στις 2 Δεκεμβρίου προέβη στην αγορά 500.000 μετοχών της τράπεζας, συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ, μέσω της Alpha Finance.

Παράλληλα, αύριο θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των υφιστάμενων μετόχων 11,8 εκατ. νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Alpha Bank, που προέκυψαν από την Alpha Επενδύσεων. Πρακτικά η μετοχή της Alpha αποκτά, όπως σημειώναμε και προχθές, συγκριτικό πλεονέκτημα περίπου 200 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή της.

Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΤΕ, που κερδίζει περίπου 10% τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται μία ανάσα από την κρίσιμη αντίσταση των 11,7-11,8 ευρώ. Ήδη, η Morgan Stanley θέτει τιμή-στόχο τα 12 ευρώ και για τη συνέχεια τα 13,4 ευρώ (σύμφωνα με το θετικότερο σενάριο).

Με αρωγό τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ, Cosmote, Intracom), ο FTSE-20 μπορεί να δώσει κέρδη και μέσω της αγοράς παραγώγων, ενισχύοντας τη θέση του προς τις 1.150 μονάδες σε πρώτη φάση. Ήδη ο τραπεζικός δείκτης προσεγγίζει τις 3.900 και πιθανότατα θα επαναπροσεγγίσει την ”αντίσταση” των 3.950 μονάδων.

Αλλά και σε επιμέρους μετοχές, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον ΟΠΑΠ να ξεπερνά τα 11 ευρώ, τη ΔΕΗ να κλείνει στην ιστορικά μέγιστη τιμή των 19,4 ευρώ, την Hyatt να επαναπροσεγγίζει τα 8,02 ευρώ, ο Φουρλής τα 2,66 ευρώ, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον εμφανίζουν όλες οι μετοχές των ακτοπλοϊκών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της διοίκησης του Κατσέλη να διανείμει προμέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή, στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά και της Notos, η μετοχή της οποίας προσεγγίζει τα 3,8 ευρώ, αλλά και η συνολικότερη κινητικότητα που παρατηρείται για επιλεγμένους τίτλους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κέκροπα, καθώς η νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης ορίστηκε στις 7 Ιανουαρίου, του Γρηγόρη, όπου κυοφορούνται εξελίξεις στον κλάδο, αλλά και των Elmec, Έμφαση, Σαράντη, Τέρνα, Διεκάτ, Βασιλόπουλου, ΕΠΑΤΤ, Ρόκα, Kleeman, ΕΧΑΕ, αλλά και –ευτυχώς- αρκετών ακόμη τίτλων μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για σήμερα- αύριο, θα ήταν καλοδεχούμενη μία άνετη διάσπαση των 2.220 με καθαρές συναλλαγές τουλάχιστον 140-150 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v