Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακολουθήστε την καρδιά σας!

Στην Σοφοκλέους συναντά κανείς μοναδικές φυσιογνωμίες Ένας εξ αυτών είχε να λέει για το ότι είχε άλυτο ένα μεγάλο μυστήριο των αγορών: ”Όλοι μου λένε να αγοράζω στα χαμηλά και να πουλάω στα ψηλά. Δεκαετίες τώρα ψάχνω ακόμη τον τρόπο”...

Ακολουθήστε την καρδιά σας!
Στην Σοφοκλέους συναντά κανείς μοναδικές φυσιογνωμίες. Περισσότερο έντονο ήταν αυτό στο παρελθόν, όταν το ”κάγκελο” προσέδιδε έναν πιο ανθρώπινο και ζεστό χαρακτήρα στο άθλημα.

Ένας εξ αυτών είχε να λέει για το ότι είχε άλυτο ένα μεγάλο μυστήριο των αγορών: ”Όλοι μου λένε να αγοράζω στα χαμηλά και να πουλάω στα ψηλά. Δεκαετίες τώρα ψάχνω ακόμη τον τρόπο”...

Από θεωρία πάμε όλοι καλά. Είναι σαν τις εξετάσεις οδήγησης. Την θεωρία την περνάνε σχεδόν όλοι. Τα δύσκολα αρχίζουν στην συνέχεια, στην πρακτική!

Πολύ σωστά! Αγοράζουμε στα χαμηλά και πουλάμε στα ψηλά. Και ποια είναι λοιπόν τα χαμηλά και τα ψηλά; Εκ των υστέρων ο καθένας από εμάς μπορεί να το παίξει προφήτης, αλλά αυτό ελάχιστη πρακτική σημασία έχει.

Στο τέλος του 2003 αποδείχτηκε ότι οι 1.500 μονάδες ήταν το ”φθηνό” για αυτό τον χρόνο. Κι όμως! Γνωρίζουμε πολλούς επαγγελματίες που πίστεψαν ότι το φθηνό ξεκινούσε από τις 2.000 μονάδες και μέχρι τις 1.800 μονάδες είχαν εξαντλήσει όλη τους την ρευστότητα.

Γνωρίζουμε κι άλλους που στις 1.600 μονάδες πούλησαν και την τελευταία τους μετοχή, επειδή πίστεψαν στην προοπτική των 1.200 μονάδων.

Αν είχαν επιβεβαιωθεί οι 1.200 μονάδες θα ήταν προφήτες. Αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν! Το ίδιο ισχύει σήμερα και με τις 2.500 μονάδες. Όσοι τις πιστεύουν θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Όπως πάντοτε. Μπορεί εκ των υστέρων οι 2.200 μονάδες να αποδειχτούν πολύ ακριβές ή και πολύ φθηνές.

Η ουσία είναι πιο απλή! Είτε μας αρέσει είτε όχι στην χρηματιστηριακή αγορά ισχύει η αρχή του δυϊσμού. Οι μετοχές και οι αγορές πάνε πάνω ή κάτω. Εμείς δεν έχουμε παρά να διαλέξουμε μία κατεύθυνση.

Όποια μας ταιριάζει. Όποια πιστεύουμε ότι είναι η πιο σωστή. Κι ας αφήσουμε τους προφήτες ήσυχους για να μας αφήσουν κι αυτοί...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v