Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Η ”άρση των εμποδίων” στις εξαγωγές, οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τα ελλείμματα, το ”υψηλό” ευρώ, αλλά και η νέα Ολυμπιακή Αεροπορία είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Η ”άρση των εμποδίων” στις εξαγωγές, οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τα ελλείμματα, το ”υψηλό” ευρώ, αλλά και η νέα Ολυμπιακή Αεροπορία είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Έλεγχος Τιμών: Νέα ήθη εγκαινιάζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρης, στην προσπάθειά του να αποτρέψει ενδεχόμενες αυξήσεις στην αρχή της χρονιάς, τονίζει η Καθημερινή.

Εξαγωγείς: Με διαγραφή από τα μητρώα επιστροφών ΦΠΑ για τρία χρόνια απειλεί η κυβέρνηση τους εξαγωγείς που συναλλάσσονται με πλαστά και εικονικά στοιχεία, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Το Βήμα τονίζει πως η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται με point system, ενώ επισημαίνει πως η αντιστρόφως ανάλογη πορεία των επιστρεφόμενων φόρων και των εξαγωγών προκαλεί ερωτήματα.

Η Ημερησία συμπληρώνει πως οι εξαγωγείς με λευκό φορολογικό μητρώο θα μπορούν να εισπράττουν αμέσως το ΦΠΑ, ενώ συμπληρώνει πως καταργείται η εγγυητική επιστολή για τις εξαγωγές νωπών προϊόντων.

ΟΟΣΑ: Προσοχή στα ελλείμματα συνιστά ο ΟΟΣΑ σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, δέχθηκε εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, ενώ επισήμανε πως μετά το 2004 η μείωση των ελλειμμάτων θα γίνει με ταχύτερο ρυθμό.

Σοφοκλέους: Πολύ κοντά στις 2.200 μονάδες με ρεκόρ διμήνου βρέθηκε η Σοφοκλέους, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που σημειώνει πως η χθεσινή τιμή κλεισίματος είναι η υψηλότερη των τελευταίων δύο μηνών, με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται σημαντικά.

Χρηματιστήρια: Για ισχυρό σήμα ανόδου στις αγορές από τα ”καλά νέα” σε Ε.Ε. και ΗΠΑ κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ καλπάζει με ρυθμό 9,4%.

Ευρώ: Για τέταρτη στη σειρά ημέρα το ευρώ κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ ανόδου έναντι του δολαρίου, αναφέρει το Βήμα, ενώ η Εξπρές συμπληρώνει πως το ευρώ κινείται από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Σύμφωνα με το Κέρδος, το ευρώ καταρρίπτει αλλεπάλληλα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, καθώς τα διεθνή κεφάλαια έχουν στρέψει οριστικώς την πλάτη τους στους δολαριακούς τίτλους και η σαφέστατη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας δεν αρκεί για να χρηματοδοτήσει τα δυσθεώρητα ελλείμματα των ΗΠΑ.

Συντάξεις: Οριστικοποιήθηκαν χθες οι ρυθμίσεις για τον νέο υπολογισμό των συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, σύμφωνα με το Βήμα.

Προσλήψεις: Και οι άνεργοι κάτω των 25 ετών θα προσλαμβάνονται από τις επιχειρήσεις με το ήμισυ των εργοδοτικών εισφορών, όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία κάνει λόγο για ”κίνητρα για πρόσληψη ανέργων και μητέρων στο νομοσχέδιο Ρέππα”.

Real Estate: Σημαντική μείωση τζίρου και κερδών σημείωσε ο κλάδος του real estate σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που αποδίδει τη μείωση στη γενικότερη οικονομική ύφεση που επικρατεί.

ΔΕΠΑ: Με τους Ισπανούς επενδυτές της Gas Natural να εμμένουν στις θέσεις τους για παροχή σειράς εγγυήσεων σχετικά με τους επιχειρηματικούς κινδύνους που δημιουργεί η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του 35% της ΔΕΠΑ, τονίζει η Καθημερινή.

Ολυμπιακή Αεροπορία: Μάχη με τον χρόνο, αλλά και με τις εντυπώσεις δίνει η κυβέρνηση σχετικά με την ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σημειώνει η Καθημερινή. Η Εξπρές τονίζει πως κοντά στην αγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας βρίσκεται η Golden Aviation του Στ. Ρέστη.

Σύμφωνα με το Βήμα το υπουργείο Οικονομίας επισπεύδει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα εν μέσω των ”ανακατατάξεων” που δημιουργούν στην Ολυμπιακή οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ συμπληρώνει πως σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομίας ”φωτογραφίζει” προς το παρόν την Golden Aviation ως αυτή με τα περισσότερα θετικά στοιχεία.

Η Ναυτεμπορική σημειώνει πως η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μία και η προσπάθεια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, εν μέσω εργασιακής αναταραχής, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα στη διαδικασία πώλησης του εθνικού μας αερομεταφορέα.

Micromedia Μπριτάννια: Τρία χρόνια μετά τη συγχώνευση της εισηγμένης κλωστοϋφαντουργικής Μπριτάννια με την εμπορική Micromedia, οι δύο εταιρίες χωρίζουν και πάλι, όπως αναφέρει το Κέρδος.

Chipita: Ομολογιακό δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ εκδίδει η Chipita, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v