Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορεί και υψηλότερα η Σοφοκλέους

Ενισχύονται οι τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, με ό,τι θετικό μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Η αναμενόμενη ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης της Alpha Bank από την απορρόφηση της Alpha Επενδύσεων επαναφέρει τους αγοραστές τραπεζικών τίτλων στο προσκήνιο. Κινητικότητα στις τηλεπικοινωνίες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αναγνωριστικές οι μέχρι στιγμής κινήσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών, με τους πρώτους να εμφανίζονται πιο ”ορεξάτοι”.

Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. φαίνεται να εξασφαλίζει για σήμερα εύρος διακύμανσης προς τις 2.190 μονάδες, με αυξημένες συναλλαγές σε ”βαριά χαρτιά”, προϊδεάζει για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Κινητικότητα παρατηρείται στις τηλεπικοινωνίες μετά τη δημόσια προσφορά της Vodafone, αλλά και τα δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για εξελίξεις στο μέτωπο ΟΤΕ - Cosmote. Στα 10,82 ευρώ η μετοχή της δεύτερης, ενώ αυτή του ΟΤΕ κινείται προς τα 10,42 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης προσέγγιση των 3.950 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη, που μέχρι στιγμής κυμαίνεται γύρω στις 3.880 μονάδες. Το στοιχείο όμως που περιμένουν οι ισχυροί χρηματιστές και θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά αφορά στην επικείμενη εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν από την Alpha Επενδύσεων.

Μετά την εισαγωγή, η τράπεζα θα διαθέτει 196 εκατ. μετοχές, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης της Alpha Bank, στο ύψος των 4,3 δισ. ευρώ. Αυτό εξηγεί τις τοποθετήσεις που εσπευσμένα πραγματοποιούνται στη μετοχή της Alpha, η οποία προσεγγίζει και πάλι τα 22 ευρώ.

Από πλευράς Εθνικής, όπως υποστηρίζουν πηγές του ομίλου, προέχει η υπέρβαση των 19 ευρώ, άμεσα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε ό,τι αφορά την υπέρβαση των 11 ευρώ, τη στιγμή που περίπου ισόποσα ρευστοποιούνται θέσεις στη ΔΕΗ, οδηγώντας την χαμηλότερα των 19 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο περίπου 5 προς 1, με αρκετούς τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν αυξημένη εμπορευσιμότητα.

Πρωτίστως ξεχωρίζει η συνολικότερη αντίδραση των μετοχών του ομίλου Κλωνατέξ, με τον κοινό τίτλο να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα 4 ευρώ, αλλά και αυτή της Fanco να κερδίζει μέχρι 8,7%. Ως γνωστόν από σήμερα αποσύρθηκε από το ταμπλό η Lantec λόγω της απορρόφησης από τη LANNET, η διαπραγμάτευση της οποίας ανεστάλη προσωρινά με απόφαση του προέδρου του Χ.Α.

Αυξημένες οι συναλλαγές στις Μπουτάρη (1,48 ευρώ), Πλαστικά Θράκης (1,26 ευρώ), Sex Form (4 ευρώ), Στρίντζη (1,38 ευρώ), Everest (3,20 ευρώ), ΔΕΣΙΝ (2,30 ευρώ) και αρκετές ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή-σηματωρός, λόγω συσχέτισης μεταξύ αγοράς μετοχών-παραγώγων, της Βιοχάλκο ενισχύεται κατά περίπου 2,4% προς τα 4,5 ευρώ, ”δίνοντας” συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανοδική κίνηση που επιχειρείται στην υποκείμενη αγορά.

Παρά τη σημαντική αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, η οποία προσεγγίζει μετά από μία ώρα συνεδρίασης τα 50 εκατ. ευρώ, 86 τίτλοι έχουν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές, ενώ άλλοι 74 -μέχρι τις 12.00- δεν είχαν ξεπεράσει τα 1.000 τεμάχια.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και το ότι η μετοχή της Vodafone Panafon υποχωρεί κάτω της τιμής της δημόσιας προσφοράς των 6,18 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v