Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

4+1 κατευόδια για τη Vodafone!!!

Ανάμικτα συναισθήματα προκαλεί στους αναλυτές η δημόσια προσφορά της Vodafone για το 25% της Panafon. Mέρος αυτών εκτιμά πως πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για το Χ.Α., ενώ άλλοι δίνουν έμφαση στο πού θα κατευθυνθεί η ρευστότητα. Τι λένε Marfin, EFG Sec, Π&Κ, Εγνατία και ο ξένος οίκος Citigroup.

4+1 κατευόδια για τη Vodafone!!!
Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα που προκαλεί στους αναλυτές η δημόσια προσφορά για το 25% της Panafon, παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνουν, ήταν αναμενόμενη.

Μεταξύ άλλων οι Marfin, EFG Eurobank Sec, Π&Κ και Εγνατία ΑΧΕ εκτιμούν πως η εν λόγω κίνηση θα βοηθήσει ενδεχομένως τον ευρύτερο κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ενώ από την πλευρά της η Citigroup δίνει τιμή-στόχο τα 6,18 ευρώ για τη μετοχή της Vodafone.

Χαρακτηριστικότερη είναι η τοποθέτηση της Marfin Hellenic, η οποία όπως επισημαίνει στο πρωινό της report η δημόσια προσφορά είναι αρνητική εξέλιξη για το Χ.Α.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Marfin Hellenic, η εν λόγω κίνηση από τη μία αποτελεί ”ένεση” ρευστότητας, γεγονός το οποίο και χαρακτηρίζει θετικό.

Από την άλλη όμως –όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή– η απουσία μιας από τις πιο ποιοτικές μετοχές δεν είναι παρά μια αρνητική εξέλιξη για τη Σοφοκλέους.

Μεταξύ άλλων η Marfin αναφέρει πως η ρευστότητα που θα δημιουργήσει η δημόσια προσφορά της Vodafone είναι πιθανόν να βοηθήσει εν μέρει τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών, ενώ συμπληρώνει πως συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι μια καλή χρονική στιγμή για την Telestet να εισαχθεί στο Χ.Α.

Από την πλευρά της, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως με βάση τις εκτιμήσεις της, η τιμή της προσφοράς αντιστοιχεί σε αποτίμηση για την Panafon σε 6 φορές το EBITDA για το 2004 και 14,3 φορές τα καθαρά κέρδη - εν πολλοίς στα επίπεδα του μέσου ευρωπαϊκού όρου εταιριών κινητής τηλεφωνίας μικρής κεφαλαιοποίησης.

Κοιτάζοντας μπροστά, συνεχίζει η Π&Κ, θεωρεί ότι η αναζήτηση επιμέρους αποδόσεων απέναντι στη Vodafone μέσω διακράτησης της μετοχής δύναται να αποδώσει λιγότερο από μια έγκαιρη αύξηση θέσεων στην Cosmote.

Η Π&Κ καταλήγει πως θέτει ως τιμή-στόχο της μετοχής τα 6,18 ευρώ και πως διακόπτει την κάλυψη της εταιρίας.

Η EFG Eurobank Securities αναφέρει στο report της πως η τιμή της δημόσιας προσφοράς είναι ίδια με αυτήν που καταβλήθηκε στην Intracom για την απόκτηση του 9,4% της Vodafone Panafon, υπενθυμίζοντας πως πλέον η Vodafone plc κατέχει το 74,79% της ελληνικής θυγατρικής της.

Σε αυτό το πλαίσιο η EFG Eurobank Securities επισημαίνει πως για το delisting της ελληνικής θυγατρικής η Vodafone plc θα πρέπει να αποκτήσει το 95%.

Η Εγνατία ΑΧΕ σημειώνει πως η τιμή της δημόσιας προσφοράς, των 6,18 ευρώ, είναι κατά 0,65% υψηλότερη σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (1/12) και με 6,9% premium σε σχέση με τον μέσο όρο της τιμής της μετοχής της Vodafone στο τελευταίο δωδεκάμηνο.

Από την πλευρά της η Citigroup αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου ότι η μετοχή της Vodafone Panafon δεν παρουσιάζει ελκυστικότητα, καθώς η τιμή της προσφοράς είναι αντίστοιχη με την προηγούμενη τιμή-στόχο που είχε θέσει ο οίκος (6,2 ευρώ).

Η Citigroup εκτιμά ότι η εξαγορά του εναπομείναντος ποσοστού της Panafon θα στοιχίσει στη Vodafone Group Plc περίπου 850 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά θα ”επιστρέψουν” σε εγχώριους επενδυτές.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει η έκθεση θα απελευθερώσει περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν σε ΟΤΕ, Cosmote και Stet Hellas. Μεταξύ αυτών, αναφέρει η Citigroup, συνιστάται η Cosmote.

Η νέα τιμή-στόχος για την Panafon Vodafone είναι τα 6,18 ευρώ, ενώ διατηρείται η σύσταση για διακράτηση (”hold”).

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v