Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις, παρά την άνοδο των ξένων

Οι ανοικτές πωλήσεις σε συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους (κυρίως της Εθνικής και λιγότερο της Alpha) καταφέρνουν να πιέσουν χαμηλότερα τον FTSE-20 και τον Γενικό Δείκτη. Αργή υποχώρηση στη Σοφοκλέους, εν μέσω ανοδικών τάσεων στην Ευρώπη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ”πωλητές” της αγοράς παραγώγων φαίνεται να κερδίζουν τη σημερινή μάχη, ρευστοποιώντας κυρίως μετοχές της Εθνικής, η τιμή της οποίας έχει υποχωρήσει από τα αρχικά επίπεδα των 19,06 ευρώ, προς τα 18,66 ευρώ, παρασύροντας τόσο τον FTSE-20 όσο και τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.160 μονάδες.

Το εύρος διακύμανσης δεν ξεπερνά τις 15 μονάδες, αλλά το ”κενό” διευρύνεται προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Παρακολουθώντας το διάγραμμα του Δείκτη, παρατηρούμε ότι η ”ψαλίδα” ανοίγει προς την ελάχιστη τιμή ημέρας, δηλαδή τις 2.161,6 μονάδες.

Παράλληλα, πωλήσεις δανεισμένων μετοχών έχουμε και στην Alpha (προς τα 21,82 ευρώ), ενώ η μετοχή-σηματωρός του FTSE-20 (Βιοχάλκο) δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν τα ΕΛΠΕ (+3,24%), στα 7,02 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 10,88 ευρώ, και ο ΟΤΕ με συναλλαγές περισσότερες των 600.000 τεμαχίων, στα 10,08 ευρώ.

Αρνητική ένδειξη είναι πως όσο περνά η ώρα πολλαπλασιάζονται οι ”πτωτικές” μετοχές έναντι των ”ανοδικών”. Η σχέση διαμορφώνεται πλέον στο περίπου 1:1, από το 1:3 της πρώτης ώρας. Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως οι περιπτώσεις των μετοχών που ξεχωρίζουν είναι μεμονωμένες.

Αυξημένη εμπορευσιμότητα και άνοδος για την κοινή μετοχή του Μπουτάρη, συναλλαγές μισού εκατομμυρίου για την ΕΛΜΕΚ (που από σήμερα συμμετέχει στο Γενικό Δείκτη), την Altec, τον Μπαλή και ελάχιστες ακόμη.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως στις 14.30, 17 μετοχές κατέγραφαν απώλειες μεγαλύτερες του 3%, έναντι των μόλις τεσσάρων της πρώτης ώρας (με απώλειες μεγαλύτερες του 4%).

Μέχρι το κλείσιμο η τάση θα εξαρτηθεί κυρίως από τις ”ανοικτές” πωλήσεις μετοχών της Εθνικής από ”παίκτες” της αγοράς παραγώγων που ποντάρουν σε ενδεχόμενη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.140- 2.150 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v