Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ύπουλο δολάριο!

Τι να σημαίνει άραγε το γεγονός ότι το δολάριο ξεπέρασε το 1,2 σε σχέση με το ευρώ; Η πτώση-ρεκόρ του δολαρίου εξυπηρετεί πρόσκαιρα τα σχέδια των Αμερικανών για αύξηση των εξαγωγών τους. Μακροπρόθεσμα, όμως, αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης.

Το ύπουλο δολάριο!
Τι να σημαίνει άραγε το γεγονός ότι το δολάριο ξεπέρασε το 1,2 σε σχέση με το ευρώ; Η πτώση-ρεκόρ του δολαρίου εξυπηρετεί πρόσκαιρα τα σχέδια των Αμερικανών για αύξηση των εξαγωγών τους.

Μακροπρόθεσμα, όμως, αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης. Οι μόνοι που δικαιούνται να χαίρονται είναι οι φανατικοί οπαδοί του χρυσού!

Μέχρι σήμερα οι Αμερικανοί αντιμετώπιζαν τα τεράστια ελλείμματά τους με την προσέλκυση επενδυτών στο δολάριο. Με την έλευση του ευρώ το δολάριο έπαψε να είναι τόσο λαμπερό όσο στο παρελθόν. Η νέα ”συνταγή” είναι η τόνωση των αμερικανικών εξαγωγών με μοχλό την πτώση του δολαρίου.

Οι αγορές ανησυχούν πλέον για το αν η χαμηλή πτήση του δολαρίου ήταν η σωστή επιλογή. Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι πολύ επιφυλακτικές σε σχέση με το μέλλον. Δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές στην προοπτική του φθηνού δολαρίου.

Φοβούνται ότι έχει ήδη ανοίξει ένας κύκλος νομισματικής αστάθειας και ότι στην πραγματικότητα είμαστε στην αρχή ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου των Αμερικανών με την υπόλοιπη υφήλιο!

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, ότι η νέα τάξη πραγμάτων στη διεθνή σκακιέρα θα επέφερε και σχέσεις σταθερότητας για τα νομίσματα και τις οικονομίες, αρχίζει και διαλύεται ως αυταπάτη.

Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί για τη συνέχεια. Θα θέλαμε να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για να πάρουμε μία πιο σαφή θέση για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές είναι ήδη ακριβότερες κατά 20% από τις αμερικανικές, σε σχέση με μερικούς μήνες νωρίτερα, όταν η σχέση ευρώ και δολαρίου ήταν στο ένα προς ένα.

Ο Αμερικανός επενδυτής που έχει αγοράσει στην Ελλάδα μετοχές της ΔΕΗ (για παράδειγμα) έχει στην πράξη 20% περισσότερα κέρδη απ’ ό,τι ο Ελληνας ή ο Γερμανός επενδυτής που αγόρασε τις μετοχές του στην ίδια τιμή, μόνο και μόνο επειδή οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν ευρώ για τις συναλλαγές τους. Για τον Ευρωπαίο η ΔΕΗ είναι στα 18,5 ευρώ. Για τον Αμερικανό στο 22,1!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v