Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Στο νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας για το διάστημα 2003-2006, στο ”υψηλό” ευρώ, στην αποχώρηση της Vodafone από τη Σοφοκλέους, αλλά και στις ανακατατάξεις στον ευρύτερο κλάδο των τηλεπικοινωνιών αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Στο νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας για το διάστημα 2003-2006, στο ”υψηλό” ευρώ, στην αποχώρηση της Vodafone από τη Σοφοκλέους, αλλά και στις ανακατατάξεις στον ευρύτερο κλάδο των τηλεπικοινωνιών αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης και πιο αργή μείωση του δημοσίου χρέους προβλέπει το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας 2003-2006 που υποβλήθηκε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει η Εξπρές.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, βάσει του νέου προγράμματος σταθερότητας αναμένεται άνοδος των επιτοκίων έως και μία εκατοστιαία μονάδα.

Το Βήμα τονίζει πως το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπει μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών από το 2004 και μετά κατά μία μονάδα ετησίως, ώσπου να φθάσουν στο 35% για τα εισοδήματα (από 40%) και 30% για τις επιχειρήσεις (από 35%).

Κατά 1% θα μειώνεται η φορολογία κάθε χρόνο έως και το 2008, αναφέρει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως ο συντελεστής φορολογίας κερδών διαμορφώνεται στο 30% και των εισοδημάτων στο 35%.

Από την πλευρά της η Καθημερινή επισημαίνει πως η συνήθης κυβερνητική υπεραισιοδοξία για την εξέλιξη βασικών δημοσιονομικών μεγεθών αποτυπώνεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περίοδο 2003-2006.

Χρηματιστήρια: Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από παντού για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα χρηματιστήρια αντέδρασαν ανοδικά.

Επενδύσεις: Εγκλωβισμένοι σε καταθέσεις ταμιευτηρίου, με αρνητικές –λόγω πληθωρισμού– αποδόσεις είναι οι Ελληνες επενδυτές, σύμφωνα με το Κέρδος, που επισημαίνει πως ο μέσος Ελληνας καταθέτης είναι σε επενδυτικό αδιέξοδο.

Ευρώ: Συνεχίζεται η ”πτήση” του ευρώ έναντι του δολαρίου, όπως τονίζει το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο το ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραψε χθες νέο ρεκόρ στα 1,2043 δολ.

Μεταποίηση: Σημαντική ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ, ευρωζώνη και Ιαπωνία αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Νοεμβρίου, καθώς -όπως τονίζει το Κέρδος– οι βιομηχανίες αυξάνουν την παραγωγή τους για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

ΔΕΠΑ: Για νέα αναβολή της Gas Natural όσον αφορά στην απόκτηση του 35% της ΔΕΠΑ κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η ισπανική εταιρία καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις εν όψει και των εκλογών, με στόχο να επιτύχει τους όρους που επιδιώκει.

Eurobank: Στην ενίσχυση της κεφαλαιοποίησής της στοχεύει η Eurobank, καθώς, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η Τράπεζα αναμένεται να εκμεταλλευτεί το χαρτοφυλάκιο μετοχών της, αξίας 300 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ: Η απορρόφηση της Cosmote είναι στα σχέδια του ΟΤΕ, όπως τονίζει η Καθημερινή. Από την πλευρά της η Οικονομική Ελευθεροτυπία αναφέρεται στις ανακατατάξεις που έπονται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Λ. Αντωνακόπουλος εμφανίστηκε χθες με περίσσευμα αυτοπεποίθησης στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες την επαναγορά ιδίων μετοχών.

Vodafone: ”Βγαίνει από τη Σοφοκλέους η Vodafone” τονίζει η Ημερησία, η οποία κάνει λόγο για δημόσια προσφορά, ενώ συμπληρώνει πως στόχος είναι η απόκτηση του υπόλοιπου 25,2% των μετοχών με την καταβολή 834 εκατ. ευρώ.

Η Εξπρές τονίζει πως αποχωρεί και η Vodafone από το ελληνικό χρηματιστήριο, επισημαίνοντας πως οι πολυεθνικές η μία μετά την άλλη επιχειρούν να βγάλουν εκτός Σοφοκλέους τις εν Ελλάδι θυγατρικές τους, εκτιμώντας πως υπάρχει μειωμένη αποδοτικότητα παραμονής σε μια ρηχή αγορά.

Με έναυσμα την αποχώρηση της Vodafone από τη Σοφοκλέους σε συνδυασμό με την εξαγορά της Παπαστράτος από τη Philip Morris η Ναυτεμπορική κάνει λόγο για πρόβλημα συρρίκνωσης που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, με την αποχώρηση εταιριών και τη στροφή του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος είτε στα μεγάλα χρηματιστηριακά κέντρα είτε σε αναδυόμενες αγορές.

Η Καθημερινή επισημαίνει πως με την αποχώρηση της Vodafone από τη μία και με την προαναγγελθείσα συγχώνευση της Cosmote από τον ΟΤΕ θα λείπει από το ταμπλό της Σοφοκλέους ο πιο δυναμικός κλάδος των τηλεπικοινωνιών, η κινητή τηλεφωνία.

ΕΛΠΕ: Στη διεθνή κοινοπραξία που ανέλαβε την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στη Λιβύη, στην οποία συμμετέχει και ο όμιλος των ΕΛΠΕ, αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Μύλοι Λούλη: Στην κερδοφορία επέστρεψαν οι Μύλοι Λούλη στο εννεάμηνο του 2003, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Alpha Ασφαλιστική: Την ασφαλιστική κάλυψη των ιδιωτικών κατοικιών για τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων ανέλαβε η Alpha Ασφαλιστική, σύμφωνα με το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v