Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το άλογο δεν τραβάει την άμαξα...

Οι ξένοι έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους σε ελληνικές μετοχές! Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Με τα placements οι ξένοι βρέθηκαν να έχουν στα χέρια τους περισσότερες μετοχές απ’ όσες στην πραγματικότητα επιθυμούσαν. Τώρα θα πρέπει να βρουν τρόπους για να μειώσουν αντίστοιχα τις θέσεις τους, όπου αυτό επιβάλλεται από το διαχειριστικό τους πρόγραμμα.

Γιατί το άλογο δεν τραβάει την άμαξα...
Οι ξένοι έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους σε ελληνικές μετοχές! Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Με τα placements οι ξένοι βρέθηκαν να έχουν στα χέρια τους περισσότερες μετοχές απ’ όσες στην πραγματικότητα επιθυμούσαν.

Τώρα θα πρέπει να βρουν τρόπους για να μειώσουν αντίστοιχα τις θέσεις τους, όπου αυτό επιβάλλεται από το διαχειριστικό τους πρόγραμμα.

Η εικόνα της αγοράς θα ήταν πολύ διαφορετική αν η αύξηση των θέσεων των ξένων είχε γίνει μέσα από την αγορά και όχι από τα placements. Οι προμήθειες που συνοδεύουν τη διαμεσολάβηση των αναδόχων και οι αλληλοεξυπηρετήσεις που λαμβάνουν χώρα για να έρθει εις πέρας το deal δημιουργούν στη συνέχεια παρενέργειες.

Δύο τρόποι υπάρχουν για να ρευστοποιηθούν οι μετοχές που περισσεύουν. Ο ένας είναι η απευθείας πώλησή τους στην αγορά. Κάτι τέτοιο μοιάζει να είναι (υπό τις παρούσες πάντοτε συνθήκες) σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθούν οι αναγκαίες εκείνες συνθήκες που θα επιτρέψουν σε ξένους θεσμικούς να πουλήσουν σε άλλους ξένους θεσμικούς. Και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο σε ανοδική αγορά.

Το τελευταίο σενάριο προβάλλεται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες στη Σοφοκλέους από τους κύκλους εκείνους που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο.

Ωστόσο, μία σειρά από λαθεμένες κινήσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στις εν λόγω μετοχές έχουν ναρκοθετήσει αυτή την προοπτική. Όταν το γνωρίζουμε πλέον όλοι, το μυστικό παύει να είναι μυστικό...

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και η οποία αφορά τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο νέος κανονισμός θα αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο διαπραγμάτευσης δεκάδων μετοχών.

Η πολιτική των stock options είχε ολέθριες συνέπειες στην Πορτογαλία (για παράδειγμα), οπότε είναι φυσικό οι επενδυτές να διατηρούν επιφυλάξεις για την ελληνική version.

Υ.Γ.: Επιχειρηματίας που έχει εισηγμένη εταιρία στη Σοφοκλέους διαμαρτυρήθηκε χθες προς τη στήλη για τα αποτελέσματα των παρουσιάσεων προς τους επενδυτές, όπως αυτές είχαν επιβληθεί από τις χρηματιστηριακές αρχές:

”Είμαστε μόνο οι εκπρόσωποι των εταιριών και φθάνουμε στο σημείο να συναντιόμαστε πολλές φορές για να μάθει ο ένας για την εταιρία του άλλου. Πέρα από την επιβάρυνση των εξόδων των εταιριών μας, δεν έχει προκύψει κάτι άλλο”...

Όταν το μέτρο ετίθετο σε εφαρμογή, είχαμε επισημάνει το πού θα οδηγούσε. Δεν χρειαζόταν να έχει κανείς ιδιαίτερη φαντασία για να μπορέσει να δει περί τίνος επρόκειτο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v