Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικό το ποδαρικό στη Σοφοκλέους

Ξεκίνησε διστακτικά και έτσι περίπου κινήθηκε μέχρι τέλους η Σοφοκλέους, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με σημαντικά κέρδη. Δυσκολοχώνευτο για την υπόλοιπη αγορά το ”δώρο” των 2 ευρώ στην 3Ε, κινητικότητα μετά φημολογίας στις τηλεπικοινωνίες.

Ξεκίνησε διστακτικά και έτσι περίπου κινήθηκε μέχρι τέλους η Σοφοκλέους, κατά την πρώτη συνεδρίαση του καινούργιου μήνα, διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν ότι μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, τον πρώτο ρόλο διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων θα είχαν οι ξένες αγορές.

Αυτό το τελευταίο μάλιστα, έδωσε το δικαίωμα σε ανθρώπους της αγοράς να υποστηρίζουν πως, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν εν πολλοίς κρίνονται ικανοποιητικά, δεν φαίνονται ικανά από μόνα τους να οδηγήσουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Όμως και το θετικό διεθνές θετικό κλίμα δεν έδειξε να ενσωματώνει η Σοφοκλέους (την ώρα που έκλεινε το Χ.Α. οι τρεις μεγάλες αγορές της Ευρώπης κατέγραφαν κέρδη μεγαλύτερα του 1%), ίσως γιατί δεν έχουν περατωθεί οι αναδιαρθρώσεις των ισχυρών χαρτοφυλακίων, ή γιατί κάποιοι διαχειριστές θέλουν την αγορά ελαφρώς χαμηλότερα.

Και αν η αποκοπή του ”δώρου” των 2 ευρώ από την Coca-Cola κρίθηκε ”δυσβάσταχτη” όσον αφορά στο τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις, θετικές και αρνητικές όσον αφορά την συμπεριφορά δεικτοβαρών μετοχών.

Έτσι εξέπληξαν θετικά Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ (η Εθνική ΑΧΕ συστήνει αγορά και δίνει τιμή στόχο τα 20 ευρώ), ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (κινήθηκε εν μέσω φημών), Cosmote (πιθανή η μεταφορά ρευστότητας από Vodafone, η Εθνική ΑΧΕ συστήνει αγορά δίνοντας σαν τιμή στόχο τα 11,7 ευρώ), ενώ η Vodafone κινήθηκε σε ένα στενότατο εύρος μεταξύ 6,12 και 6,18 ευρώ εν μέσω των φημών για δημόσια προσφορά από τη μητρική.

Αντίθετα δεν υπήρξαν ”βοήθειες” από τον τραπεζικό κλάδο, όπου από τις δεικτοβαρείς μετοχές μόνο η Eurobank έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ Εμπορική, Ιντρακόμ και Βιοχάλκο βρέθηκαν στο χαμηλό ημέρας ελάχιστα προ του τέλους.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 15 μονάδων (υψηλό 2175,58 και χαμηλό 2160,07) βρέθηκε κοντά στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος και έκλεισε στις 2163,93 μονάδες με απώλειες 0,28%, κάτι που δημιουργεί σχετικά αισιοδοξία στους αναλυτές που επισημαίνουν ότι δεν ”κινδυνεύουν” οι 2.150 μονάδες.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με τις ανοδικές να υπερισχύουν των πτωτικών λίγο προ του τέλους, ενώ μετά από αρκετές συνεδριάσεις παρουσίασαν υπεραπόδοση έναντι του δείκτη FTSE (+0,43%) και Παράλληλη Αγορά (+0,58%).

Ο τζίρος σχετικά περιορισμένος στα 103,8 εκατ. ευρώ, τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ χρηματιστηριακοί παράγοντες τόνιζαν ότι αν συνεχιστούν οι συνεδριάσεις χωρίς ”συγκινήσεις” δεν αποκλείεται περαιτέρω συρρίκνωση κατά το β΄ 15μερο του μήνα.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, κινητικότητα παρατηρήθηκε στην ElmecSport, σημαντική αύξηση συναλλαγών αλλά και κέρδη για τον Μπουτάρη, πολλές συναλλαγές και αξιοπρόσεκτη κίνηση στον Ηρακλή, από αρχής μέχρι τέλους με θετικό πρόσημο και κέρδη ο Κανάκης, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης ”ανέβασαν στροφές”, ωθούμενες από σημαντικές εντολές αγορών Γρηγόρης και Lantec (ακολουθούμενη από Λαν-νετ).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 104 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 169.000 τεμάχια της Sex Form στα 3,88 ευρώ, ένα πακέτο 2.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 10,21 ευρώ, ένα πακέτο 280.000 τεμάχια του Ακτορα στα 5,08 ευρώ και ένα πακέτο 35.000 τεμάχια της Εθνικής στα 18,86 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v