Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βόλτες” κάτω από τις 2.200

Πλήθος μετοχών που κινούνται ανοδικά και πραγματοποιούν αυξημένες συναλλαγές δίνουν χρώμα και τόνο σε ένα χρηματιστήριο που δείχνει ότι μπορεί να δοκιμάσει για τρίτη κατά σειρά ημέρα την υπέρβαση των 2.200 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τέλος χρήσης και απαξάπαντες έχουν κάθε λόγο να φροντίσουν τα των χαρτοφυλακίων τους. Παράδοση που δικαιολογεί την αυξημένη εμπορευσιμότητα, το αγοραστικό ενδιαφέρον που καταγράφεται για μία σειρά μετοχών πέραν του δείκτη FTSE 20.

Πρόκειται κυρίως για μετοχές επιχειρήσεων που εμφάνισαν βελτίωση των μεγεθών τους στο εννεάμηνο, με αποτέλεσμα να δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό η ανοδική φορά των μετοχών. Μετοχές όπως αυτές του Γερμανού, του Πλαισίου, Ερμή, ΓΕΚ, Τέρνα, Ηρακλής, Φουρλή, Elmec, Hyatt, ΕΠΑΤΤ, Εθνική Ακινήτων, ΕΧΑΕ, Ακτωρ, Μυτιληναίος, Εμφαση, Hitech, Κορασίδη και -ευτυχώς- πλήθος ακόμη τίτλων αυτής της κατηγορίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αφύπνιση μίας νέας κατηγορίας μετοχών που περιλαμβάνει και τις ΔΙΕΚΑΤ, Εκτέρ, Ελληνική Υφαντουργία, Kleeman, Λύκος, Χατζηιωάννου, Μινωικές, Μπενρουμπή και πολλές ακόμη συμβάλλει στη διασπορά ενδιαφέροντος και της ρευστότητας. Δεν είναι τυχαία η αυξημένη εμπορευσιμότητα, για παράδειγμα, της Βερνίκος, που μέχρι προχθές πραγματοποιούσε συναλλαγές μετρημένς στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Συναλλαγές και στον Καμπά (60.000 τεμάχια), αλλά και στην Εγνατία (900.000 τεμάχια, από τα οποία τα 700.000 μέσω πακέτου), καθώς και σε άλλους τίτλους βοηθούν στη βελτίωση της θέσης και των ίδιων των βασικών μετόχων, πέραν των θεσμικών και των ειδικών διαπραγματευτών.

Τεχνικά, για σήμερα θα είχε ενδιαφέρον μία τρίτη κατά σειρά –έστω και ενδοσυνεδριακά- υπέρβαση των 2.200 μονάδων, με σκοπό την καταγραφή τρίτης ”ανοδικής κορυφής” με συναλλαγές πάντα υψηλότερες των τουλάχιστον 140-150 εκατ. ευρώ.

Σημείωση: Η διαγραφή από σήμερα της Παπαστράτος από τους διάφορους δείκτες δημιουργεί μικρή αναδιάρθρωση, με αντικατάστασή της από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης στο Γενικό Δείκτη, ενώ στον Mid Cap 40 αντικαθίσταται από τη μετοχή του ΟΛΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v