Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα ρίξει φωτιά ο Θεός...

Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δεν μας έχει απομακρύνει από τις πατροπαράδοτες αρετές της φυλής μας. Παραμένουμε φανατικοί οπαδοί του άρπα-κόλλα, αμετανόητοι Βαλκάνιοι, κουτοπόνηροι Ανατολίτες έμποροι. Τα δωμάτια δύο αστέρων προσφέρονται για τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων στην τιμή-έκπληξη των 500 δολαρίων η βραδιά! Φτου μας!

Θα ρίξει φωτιά ο Θεός...
Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δεν μας έχει απομακρύνει από τις πατροπαράδοτες αρετές της φυλής μας. Παραμένουμε φανατικοί οπαδοί του άρπα-κόλλα, αμετανόητοι Βαλκάνιοι, κουτοπόνηροι Ανατολίτες έμποροι.

Τα δωμάτια δύο αστέρων προσφέρονται για τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων στην τιμή-έκπληξη των 500 δολαρίων η βραδιά! Φτου μας!

Οι Ελληνες ξενοδόχοι περίμεναν με αγωνία τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διότι θα ήταν μία καλή ευκαιρία διαφήμισης της χώρας, σκεφτήκαμε οι αφελείς. Πού να φανταστούμε ότι όλος ο θόρυβος θα είχε σχέση με μία σούπερ αρπαχτή των 20 ημερών.

Φταίνε οι ξένοι πράκτορες (τουριστικοί πράκτορες και όχι εκείνοι της CIA), είναι η εύκολη δικαιολογία. Ας μην τη συζητήσουμε καλύτερα. Ό,τι και να έχει συμβεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ξενοδόχοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Ούτε η ελληνική πολιτεία.

Ο ελληνικός λαός έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών του. Η θυσία αυτή δεν μπορεί να αποτιμηθεί στα 500 δολάρια η βραδιά για ένα δωμάτιο δύο επί τρία με σουηδικά έπιπλα.

Όσο περνάει ο καιρός βγαίνουν στην επιφάνεια όλο και περισσότερες ενδείξεις που μας δείχνουν ότι έχει διασπαστεί η λεγόμενη κοινωνική συνοχή. Ο καθένας ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το δικό του συμφέρον. Βλέπει τα πράγματα κοντόφθαλμα και αδιαφορεί για τις επιπτώσεις των πράξεών του στους συμπολίτες του.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα μας το δίνει η συμπαθής τάξη των αρτοποιών. Θέλει να οδηγήσει την τιμή του ψωμιού στο 1,5 ευρώ. Για να θυμηθούμε και τις δραχμές, μιλάμε για 500 δραχμές το καρβέλι!

Εξωφρενική τιμή σε σχέση με εκείνη που πωλούσαν οι ίδιοι επαγγελματίες πριν από τρία χρόνια. Καμία ανατίμηση, καμία στρογγυλοποίηση δεν δικαιολογεί μία τέτοια εξέλιξη. Αν ένα καρβέλι ψωμί κάνει 1,5 ευρώ, σε πόσες ημέρες θα έχει άραγε εξαντλήσει τη σύνταξή του ο χαμηλοσυνταξιούχος;

Δεν είναι ερώτημα που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση. Δεν φταίνε για όλα τα δεινά οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση είχε πάρει πριν από πολλά χρόνια τη γενναία απόφαση της απελευθέρωσης της αγοράς του ψωμιού. Από εκεί και πέρα οι φορείς της αγοράς θα έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι άξιοι να διαχειριστούν το θέμα...

Εκπρόσωπος των αρτοποιών απάντησε στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, όταν στριμώχτηκε από σχετικές ερωτήσεις, ότι δεν δουλεύει για την ψυχή της μάνας του. Καταπληκτική απάντηση!

Όταν μία κοινωνία φτάνει σε τέτοια επίπεδα αναλγησίας, είναι βέβαιο ότι νοσεί. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ”λύση” δεν έρχεται από τον ουρανό, αλλά μέσα από την ίδια την κοινωνία. Και, δυστυχώς, η διαδικασία αυτή είναι επώδυνη. Ο φοίνικας αναγεννάται από την τέφρα του. Κι αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v