Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωθηση από Νέα Υόρκη για Ευρώπη και Σοφοκλέους

Επιμέρους θετικές ενδείξεις, σε συνδυασμό με την άνοδο των ξένων χρηματιστηρίων, προοιωνίζονται ανάλογη αντίδραση και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτή τη φορά εκτιμάται πως η ανοδική φάση δεν θα περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, αλλά σε ένα ευρύτερο τμήμα της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια και αναμένεται να επηρεάσει ανάλογα και τη Σοφοκλέους. Έχουν διαμορφωθεί άλλωστε από τη χθεσινή συνεδρίαση όλες εκείνες οι επιμέρους προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς υψηλότερα.

Όλα αυτά βεβαίως μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης. Το στοιχείο που θα κάνει από σήμερα τη διαφορά, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί κύκλοι, θα είναι η ”αφύπνιση” του τραπεζικού κλάδου.

Καλή ήταν η συσσώρευση για περίπου μια εβδομάδα των τραπεζικών μετοχών, με αποτέλεσμα ο FTSE-20 να συντηρηθεί πέριξ της περιοχής των 1.200 μονάδων, από την αντίδραση των συμπληρωματικών τίτλων του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Αυτό που προέχει σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη είναι η προσέγγιση, επιτέλους, της τιμής-στόχου των 3.950 μονάδων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί όχι τόσο με την υπέρβαση των 19 ευρώ από τη μετοχή της Εθνικής, αλλά κυρίως από την επαναπροσέγγιση των 22 ευρώ, από την Alpha Bank, και εν συνεχεία την υπέρβαση της συγκεκριμένης τιμής.

Θα πρέπει να συνοδευτεί από τη διάσπαση των 19 ευρώ από τη μετοχή της Εμπορικής και από την προσέγγιση των 15 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank. Η φορά της μετοχής της Πειραιώς παραμένει ούτως ή άλλως ανοδική μέχρι τα 9,2 ευρώ.

Εάν όντως επιβεβαιωθεί το θετικό ενδεχόμενο, τότε θα ακολουθήσουν πέρα από τη γνωστή κατηγορία μετοχών (Πλαίσιο, Folli Follie, Τέρνα, Hyatt, Επιχειρήσεις Αττικής, Βασιλόπουλος, ΕΧΑΕ, και ορισμένες ακόμη) και οι τίτλοι των Ιασώ, ΚΑΕ, ΕΛΠΕ, Intertech, Hitech, ΑΕΓΕΚ, Αθηνά, Μυτιληναίος, Κορασίδης, Μηχανική κ.ά.

Στοιχείο που θα μπορούσε να ενισχύσει κάπως την κίνηση στον χώρο των μικρότερων τραπεζών είναι η υποβολή προσφορών για τη Γενική από τις Marfin Bank και Societe Generale.

Κατά συνέπεια, περιμένουμε για σήμερα επιβεβαίωση της δυνατότητας της αγοράς να κινηθεί σταδιακά προς τις 2.250 μονάδες, με μια συνολικότερη αντίδραση –και όχι μόνο των blue chips- των μετοχών.

Όπως όλα δείχνουν, το κλείσιμο της φετινής χρήσης θα είναι ενδιαφέρον τόσο σε Αμερική και Ευρώπη όσο και στη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v