Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τιτλοποίηση ακινήτων 600 εκατ. ευρώ (update2)

Στην τιτλοποίηση της ακίνητης περιουσίας της αναμένεται να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να συναφθεί ομολογιακό δάνειο της τάξεως των 600-650 εκατ. ευρώ.

ΕΤΕ: Τιτλοποίηση ακινήτων 600 εκατ. ευρώ (update2)
Στην έναρξη των διαδικασιών τιτλοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της αναμένεται να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, που μεταδόθηκαν από νωρίς το πρωί (στη στήλη ”Ο Χαμαιλέων της Αγοράς”) και διασταυρώθηκαν πλήρως στη συνέχεια, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προετοιμασίας προσαρμογής στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το placement πρόκειται να αναλάβουν διεθνείς οίκοι, ένας εκ των οποίων αναμένεται να είναι η Citigroup, ενώ ο δεύτερος η BNP.

Η τιτλοποίηση θα γίνει μέσω ομολογιακού δανείου εκτιμώμενου ύψους στην περιοχή των 600-650 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συναφθεί μέσω ενός SPV, ενός εξειδικευμένου ”οχήματος” που θα ανήκει κατά 100% στην Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φιλόδοξου project υποδεικνύεται ο ερχόμενος Μάρτιος.

Πέραν της ενίσχυσης των κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας και της αυξημένης ρευστότητας που θα προσφέρει το ομολογιακό, από την τιτλοποίηση, που θα γίνει με βάση τις αγοραίες αξίες των ακινήτων της, αναμένεται να προκύψουν και υπεραξίες έναντι των αξιών με τις οποίες είναι εγγεγραμμένα τα ακίνητα αυτά στα βιβλία της Εθνικής.

Ένα θέμα που ανακύπτει είναι ο χειρισμός των υπεραξιών αυτών. Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να συνυπολογιστούν στα κέρδη ως ”έκτακτα κέρδη” και να μοιραστούν ως ειδικό μέρισμα.

Εν τούτοις, υψηλόβαθμη πηγή της ΕΤΕ διευκρίνισε στο euro2day.gr ότι ο χειρισμός των υπεραξιών θα γίνει στο σκέλος των ιδίων κεφαλαίων, αυξάνοντας το ύψος τους.

Η μετοχή της ΕΤΕ παρουσιάζει έντονη άνοδο από την έναρξη της συνεδρίασης και καταγράφει αυτή την ώρα κέρδη της τάξεως του 2,97%, κινούμενη στα 19,4 ευρώ, με όγκο συναλλαγών 340.000 τεμάχια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v