Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: ”Mainstream κεφάλαια” στο ΧΑ εν όψει 2004

Μια σύντομη εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς επεχείρησε να δώσει από το Θεσσαλονίκη ο κ. Χρ. Σκλαβούνης της UBS, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

UBS: ”Mainstream κεφάλαια” στο ΧΑ εν όψει 2004
Την ”φωτογράφιση” της ελληνικής κεφαλαιαγοράς επεχείρησε ο Χρήστος Σκλαβούνης, managing director investment banking της UBS με ευθύνη την Ελλάδα και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Σκλαβούνης, οι υψηλότεροι έναντι των ευρωπαϊκών ρυθμοί ανάπτυξης και οι θετικές προσδοκίες που δημιουργούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν παράγοντες προσέλκυσης ενδιαφέροντος για το ελληνικό χρηματιστήριο εκ μέρους ξένων επενδυτών.

Ο ίδιος προσέθεσε ωστόσο, ότι το ενδιαφέρον των ξένων προσελκύουν κυρίως οι μεγάλες εταιρίες, όπως είναι οι τράπεζες και αυτές του δημοσίου και λιγότερο οι μικρότερες εταιρίες.

Πριν από δύο χρόνια, είπε, το ελληνικό χρηματιστήριο εισήλθε στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών, κάτι που οδήγησε στην απώλεια του ενδιαφέροντος των emerging funds, το οποίο αντικαθίσταται από αυτό των mainstream ευρωπαϊκών funds.

Όπως είπε, η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος της Ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ σχεδόν το 70% του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καλύπτεται από τις ιδιωτικοποιημένες εταιρίες του δημόσιου τομέα (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ) και τις τράπεζες.

Οι διαθέσεις μετοχών από την Ελλάδα αλλά με ένα διεθνές κομμάτι βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, τόνισε ο ίδιος. Από αυτές τις διαθέσεις σχεδόν 2 δισ. ευρώ ήταν μετοχοποιήσεις/ ιδιωτικοποιήσεις και σχεδόν 1 δισ. ευρώ προήλθαν από πωλητές του ιδιωτικού τομέα από τις οποίες 75% ήταν στον τραπεζικό τομέα. Το 25% προήλθε από την πώληση από την Telenor μέρους της συμμετοχής της στην Cosmote.



Ο κ. Σκλαβούνης είπε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο κυριαρχούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ υπήρξαν ελάχιστες καινούριες εισαγωγές.

Αναφερόμενος περαιτέρω στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε πως παίζουν πολύ σημαντικό και θετικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, αν και υποστήριξε πως προφανώς υπάρχει περιθώριο για να γίνει η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων πιο επιθετική.

Καταλήγοντας, ο κ. Σκλαβούνης είπε πως το μήνυμα όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές είναι αισιόδοξο, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει πλέον διεκδικήσει μία έστω και μικρή θέση στα διεθνή χαρτοφυλάκια.

Ακόμη παρέθεσε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, που αφορούσαν θέματα όπως το πώς θα χρηματοδοτήσουν οι μικρότερες ελληνικές εταιρίες την ανάπτυξή τους, πως θα γίνουν ελκυστικότερες στους ξένους επενδυτές, πως θα ενσωματωθεί η ελληνική οικονομία στην Ευρώπη, ενώ αναρωτήθηκε σχετικά με το ποιο είναι το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας για τη δημιουργία πλούτου στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v