”Κόρη οφθαλμού” οι 2000 μονάδες;

Με θετικό πρόσημο και το Γενικό Δείκτη στις 2.026 μονάδες έκλεισε τελικά η Σοφοκλέους, καθώς ευοδώθηκε η προσπάθεια συμμαζέματος που εκδηλώθηκε στο μέσον της συνεδρίασης και όταν η αγορά βρισκξόταν στις 1.993 μονάδες. Περισσότερο πολύπλοκη η κατάσταση στην περιφέρεια.

Πανομοιότυπη της χθεσινής κίνησης η όλη διαμόρφωση τάσης σήμερα στο ΧΑ, με υπερθετικό όμως το βαθμό αντίδρασης από την περιοχή των 1.993 μονάδων.

Η εξέλιξη πιθανόν να συνεπάγεται ότι, βραχυχρόνια, η συγκεκριμένη περιοχή θα αποτελέσει από αύριο κιόλας το εφαλτήριο κίνησης του δείκτη ενδεχομένως και προς τις 2.080 μονάδες, ή έστω σε περίπτωση νέας διολισθητικής κίνησης θα διασπαστεί με ιδιαίτερη δυσκολία.

Εξάλλου, το γεγονός ότι η Intracom και η Vodafone επιστρατεύτηκαν για να οδηγήσουν κατ’ αρχήν στην αντίδραση (τίτλοι που δεν είθισται να βρίσκονται στο επίκεντρο της ζήτησης από πλευράς τίτλων του FTSE 20), αποδεικνύει πως οι δυνάμεις που επιθυμούν την παραμονή του δείκτη πάνω από τις 2.000 μονάδες, είναι διατεθειμένες να ενεργοποιηθούν σε όλο το εύρος του ταμπλό, προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Εξάλλου, με τις τράπεζες, εξαιρουμένης της Alpha Bank (0,8%), να μην επιδεικνύουν ιδιαίτερη στάση αντίδρασης, είναι προφανές πως απαιτείται αναθεώρηση της τακτικής, προκειμένου να επιτευχθούν οι οριοθετημένοι στόχοι.

Όσον αφορά στην ευρύτερη αγορά, το κλείσιμο του δείκτη με κέρδη 0,23% στις 2026,52 μονάδες, δεν αντικατοπτρίζει τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη αγορά, όπου η κατάσταση εξισορροπήθηκε κάπως προς το κλείσιμο, απόρροια της απόσυρσης των πωλητών και όχι τόσο της επανεμφάνισης νέων αγοραστών.

Εξάλλου, ο τζίρος των 95 εκατ. ευρώ είναι ακριβώς ο ίδιος με χθες, κάτι που δείχνει πως ουσιαστικά έχουμε επέλθει σε περίοδο ανακύκλωσης χρήματος όπου η νέα ανοδική κίνηση θα σηματοδοτηθεί από την αύξηση του όγκου συναλλαγών, ήτοι την εισροή χρήματος που εξήλθε προσφάτως της αγοράς.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η αγορά παραγώγων, όπου οι εμπλεκόμενοι αρνούνται πεισματικά να τιμολογήσουν τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE 20 σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν στις 1.995 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Να σημειωθεί ότι προς το κλείσιμο παρατηρήθηκε σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον, που είτε αποδοθεί στο κλείσιμο short θέσεων είτε αφορά σε κερδοσκοπική λήψη long θέσεων, προδιαθέτει εξ ορισμού σε απόπειρα περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης της υποκείμενης αγοράς.

Τεχνικά εξάλλου η αγορά τέτοια μηνύματα εκπνέει και μένει να δούμε τη συμπεριφορά δεικτοβαρών μετοχών αύριο στο άνοιγμα.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 94 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 5,05% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 103.720 τεμάχια της Alpha Bank στα 17,92 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 16,60 ευρώ, ένα πακέτο 60.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 10,30 ευρώ και ένα πακέτο 30 τεμάχια της Αγροτικής Τράπεζας στα 7,74 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 150.000 τεμάχια της Sex Form στα 4,30 ευρώ, ένα πακέτο 235.800 τεμάχια της Aspis Bank στα 2,97 ευρώ, ένα πακέτο 340 τεμάχια του Τιτάνα στα 32,06 ευρώ, ένα πακέτο 1.390 τεμάχια των ΕΛΠΕ στα 6,54 ευρώ και ένα πακέτο 1.350 τεμάχια της Τράπεζας Πειραιώς στα 7,98 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 149.000 τεμάχια της Γερμανός στα 16,94 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v