Ασανσέρ στις 2.000 μονάδες ο δείκτης

Επανήλθε και πάλι σε επίπεδα άνω των 2.000 μονάδων η αγορά ύστερα από την καθοδική διάσπασή τους, λίγο πριν τις 14:45, στην οποία ”βοήθησε” και η διόρθωση των ευρωαγορών. Χαμηλές οι συναλλαγές (72 εκατ. ευρώ), ελάχιστη η προσφορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όπου φύγει φύγει για την αγορά που υποχωρεί χαμηλότερα των 2.000 μονάδων που στις (14:42) υποχώρησε χαμηλότερα και των 2.000 μονάδων

Με απώλειες 2% για το γενικό δείκτη υποχωρούσαν συνολικά οι κλαδικοί δείκτες και η πλειονότητα των μετοχών.

Το ”φάντασμα” των 1.950 μονάδων επανεμφανίζεται, ξυπνώντας μνήμες και παλαιότερες εκτιμήσεις χρηματιστηριακών εταιριών.

Οσοι εδώ και ένα μήνα... ευαγγελίζονται την διόρθωση της αγοράς από τα επίπεδα των 2.310 μονάδων προς τις 1.950 μονάδες θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι. Οι διεθνείς αγορές, που δικαιολογημένα μετά την τελευταία τους ανοδική αντίδραση διορθώνουν, προσφέρουν το... άλλοθι της άτακτης υποχώρησης.

Και όλα αυτά με συναλλαγές 70 εκατ. ευρώ σχετικά μικρή προσφορά σε πολλές μετοχές, αλλά παντελή την απουσία των αγοραστών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Το πρόβλημα είναι ότι τώρα πλέον διακυβεύεται και η μακροπρόθεσμη-μέχρι πρότινος- ανοδική τάση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μεσοπρόθεσμη εικόνα της Σοφοκλέους.

Ούτως η άλλως η νέα φουρνιά εγκλωβισμένων είναι εδώ σε ένα εύρος περίπου 300 μονάδων, αναμένοντας να ολοκληρωθεί η προαναγγελθείσα διόρθωση.

Το σίγουρο είναι πως ο προβληματισμός μεταφέρεται πλέον και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων ενδέχεται να κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει έναν ακόμη κίνδυνο.

Αυτό την αρνητικής συγκυρίας που δεν θα διευκολύνει την επόμενη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, σε υψηλές μάλιστα απόλυτες τιμές αποτρεπτικές για το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, αλλά και τους κυρίως ξένους διαχειριστές που θα θελήσουν να πιέσουν τη μετοχή όσο πιο χαμηλά γίνεται.

Το ότι στις 14:50 ο δείκτης υπερέβη και πάλι οριακά τις 2.000 μονάδες δεν σημαίνει κάτι, αφής στιγμής οι ισχυροί παίκτες της Σοφοκλέους έχουν μεταφέρει μέρος του παιχνιδιού τους στην αγορά παραγώγων.

Πάντως ενδεχόμενο κλείσιμο του δείκτη, έστω και οριακά υψηλότερα των 2.000 μονάδων θα μπορούσε να μας προσφέρει ενδείξεις, πως ακόμη υπάρχουν εστίες αντίστασης και αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v