Εκλογές ή απεργίες;

Απεργούν οι βενζινοπώλες, απεργούν οι οδηγοί ταξί και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν λένε να επιβεβαιώσουν την ”άνοδο” των ποσοστών της κυβερνητικής παράταξης. Η απομάκρυνση της ημερομηνίας των εκλογών ”παγώνει” την Σοφοκλέους. Ταυτόχρονα ανοίγει τις ορέξεις εργαζομένων και επαγγελματιών για διεκδικήσεις δίχως τέλος...

Εκλογές ή απεργίες;
Απεργούν οι βενζινοπώλες, απεργούν οι οδηγοί ταξί και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν λένε να επιβεβαιώσουν την ”άνοδο” των ποσοστών της κυβερνητικής παράταξης.

Η απομάκρυνση της ημερομηνίας των εκλογών ”παγώνει” την Σοφοκλέους. Ταυτόχρονα, ανοίγει τις ορέξεις εργαζομένων και επαγγελματιών για διεκδικήσεις δίχως τέλος...

Ανάμεσα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και στις πρόωρες εκλογές, είναι σαφές ότι η αγορά προτιμά το δεύτερο.

Καθηγητές Πανεπιστημίων, ταξιτζήδες και βενζινοπώλες έχουν κάνει την αρχή. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία της κυβέρνησης να πει αυτή την περίοδο ”όχι” σε κάθε είδους απαίτηση. Ποια κυβέρνηση θέλει ένα ισχυρό κύμα απεργιών λίγο πριν τις εκλογές;

Οι συνδικαλιστές ξέρουν καλά το παιγνίδι των διεκδικήσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν όλοι επιλέγουν αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να κερδίσουν ό,τι πιστεύουν ότι δικαιούνται.

Η αγορά δείχνει να διατηρεί στάση αναμονής σ’ όλα αυτά τα φαινόμενα. Περιμένει να δει τι θα συμβεί. Αν οι δρόμοι της Αθήνας θα ”μπλοκάρονται” καθημερινά από τους απεργούς ή αν η κυβέρνηση θα επιλέξει τελικά να λύσει τον γόρδιο δεσμό με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όπως οι απεργοί γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι αρκετά ευάλωτη σε διεκδικήσεις αυτή την περίοδο, ο επιχειρηματικός κόσμος γνωρίζει αντίστοιχα ότι η Οικονομία είναι ένας ευαίσθητος οργανισμός που δεν αντέχει πολλές πιέσεις μέσα σ’ ένα προεκλογικό κλίμα μεσογειακού τύπου.

Έχετε αντίρρηση για το πώς θα αντιδρούσε αύριο η Σοφοκλέους, αν ο κ. Σημίτης εξήγγειλε πρόωρες εκλογές;

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν ενθουσιάζεται με τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, αντιπαθεί ιδιαίτερα περιόδους σαν κι αυτή που διανύουμε.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v