Νέα διολίσθηση, πλήθος τα ερωτήματα

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν (και) σήμερα στη Σοφοκλέους, επιβεβαιώνοντας τις επιφυλάξεις για τη χθεσινή ανοδική αντίδραση. Υποχώρηση των συναλλαγών με κύριο χαρακτηριστικό το ότι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ πραγματοποίησαν το 30% του συνολικού τζίρου, ενώ αν συμπεριληφθούν Εθνική, Eurobank και Alpha Bank φθάνουμε αισίως στο 51,2%.

Τα ερωτήματα πλανώνται, οι εικασίες πληθαίνουν, τα δεδομένα στερεύουν και η τάση καθίσταται ευμετάβλητη.

Αυτή, είναι η εικόνα της Σοφοκλέους. Από κάθε οπτική σκοπιά, ο μέσος αναλυτής, επενδυτής και διαχειριστής μπορεί να αιτιολογήσει την σημερινή κίνηση όπως ακριβώς θέλει.

Εξηγούμαστε. Για τον μέσο τεχνικό αναλυτή, μπορεί να εκληφθεί ως αρνητικό το γεγονός ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας ο Δείκτης έχει δημιουργήσει μια διπλή κορυφή στην περιοχή των 2.080-2.100 μονάδων, και συνεπώς θα ωθηθεί χαμηλότερα.

Κατ’ άλλους βέβαια, η αγορά απλά δημιουργεί διπλό ή και τριπλό πάτο ακόμα στην περιοχή των 2.010-2.020 μονάδων, και έπεται νέα αντίδραση. Εμείς, δίνουμε περισσότερες πιθανότητες στο σενάριο της καθοδικής διάσπασης των 2.010 και δοκιμασίας του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 1.995 μονάδες.

Ο μέσος επενδυτής μπορεί να εκλάβει τη σημερινή συνεδρίαση ως ένα άπταιστα σχεδιασμένο ”ξεφόρτωμα” από μέρους μεγαλύτερων χαρτοφυλακίων.

Άδραξαν χθες του άκρως θετικού κλίματος που έπνεε στις Ευρωαγορές (νέο υψηλό τρέχοντος έτους ΠΑΝΤΟΥ), τράβηξαν συγκεκριμένα χαρτιά που είχαν πιεστεί (Eurobank, ETE, ΟΤΕ κ.ο.κ) και σήμερα απλά ξεφόρτωσαν από καλύτερα επίπεδα.

Τα ίδια και χειρότερα στην Περιφέρεια, όπου η χθεσινή σχέση 4,5 ανοδικών για κάθε μία πτωτική μετοχή μεταμορφώθηκε σήμερα σε σχέση 7 πτωτικών για κάθε μία ανοδική. Με άλλα λόγια, οι περισσότερες μετοχές έχασαν αυτά που δεν είχαν κερδίσει καν χθες.

Για το μέσο διαχειριστή, η εικόνα είναι πολύ πιο σύνθετη, ακριβώς επειδή υπάρχει και η παράμετρος των παραγώγων. Όπου έχουμε επισημάνει πως το arbitrage που είχε χτιστεί τον τελευταίο μήνα η πλειονότητα των εμπλεκομένων δεν επιθυμεί πια να το κρατά. Ήτοι, θέλει να ”πετάξει” τα hedges.

Αυτό, οδηγεί εξ’ ορισμού σε δυνητική προσφορά τίτλων στην υποκείμενη αγορά. ΑΛΛΑ, η εξέλιξη αυτή δεν βοηθά στην τιμολόγηση των ΣΜΕ, αφού λόγω του υψηλότερου leverage από την διατήρηση θέσεων – πρωτίστως long – σε ΣΜΕ, οι υποαξίες είναι υψηλότερες στην πτωτική κίνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η χθεσινή κίνηση της υποκείμενης αγοράς οδήγησε στη δημιουργία ”τεχνικής” ζήτησης στα ΣΜΕ, αφού έκλειναν και short θέσεις, η τιμολόγηση έπρεπε απαραιτήτως να γίνει κοντά στην ορθολογική αποτίμηση λόγω της επικείμενης λήξης, συνεπώς σήμερα στο άνοιγμα υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για τη μείωση του arbitrage: Πώληση ΣΜΕ σε καλύτερες τιμές, ακόμα και reverse θέσεων, μετακύλιση στον Οκτώβριο με μικρότερη ζημιά (αφού ο Οκτώβριος δεν εμφανίζει τα ίδια premium με το Σεπτέμβριο, έως και καθόλου) και εν συνεχεία μείωση της έκθεσης στην υποκείμενη αγορά, χωρίς την υποαξία από την διατήρηση των ΣΜΕ, που ούτως ή άλλος γυρνάνε σε short ή μετακυλίζονται στον Οκτώβριο.

Εάν δε προσέξει κανείς και τις επιμέρους μετοχές του FTSE-20, θα παρατηρήσει πως ο ΟΤΕ (-3,7%) δεινοπάθησε με 10 εκατ. ευρώ τζίρου, ενδεικτικό της συνεχιζόμενης έλλειψης εμπιστοσύνης – με συνέπεια να επαναπροσεγγίζει τα χαμηλά έτους – ενώ Alpha Bank και Eurobank πιέζονται, η μεν πρώτη ακριβώς επειδή δεν πέφτει την τελευταία εβδομάδα και συνεπώς προσφέρει το εύκολό trade σε όσους πιστεύουν ότι η αγορά ως αγορά θα πέσει χαμηλότερα, η δεύτερη διότι φαίνεται να χρησιμοποιείται ευρέως από όσους έχουν θέσεις στο ΧΠΑ, λόγω της υψηλής στάθμισης.

Να προσθέσουμε φυσικά στην εξίσωση και την ΕΧΑΕ, η οποία αφενός με την πορεία της (+2,6%) άμβλυνε τις επιπτώσεις στο Δείκτη, αφετέρου προσέλκυσε 20,5 εκ. ευρώ σε τζίρο, λόγω και της εισαγωγής των νέων τεμαχίων.

Εδώ, θα περιμένουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις, αφού η υπερκάλυψη δημιουργεί ζήτηση, η περιρρέουσα τάση όπως θα ασκήσει πιέσεις μεσοπρόθεσμα. Σημειώστε δε ότι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ αντιπροσωπεύουν σήμερα το 30% περίπου του συνολικού τζίρου της αγοράς, ενώ αν προσθέσει κανείς και τις τρεις τράπεζες (Eurobank, ETE, Alpha Bank), φθάνουμε αισίως το 51,2%.

Εν αναμονή λοιπόν μιας άκρως ενδιαφέρουσας ημέρας αύριο, όπου θα πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος της πρόσφατης αναθεώρησης των δεικτών FTSE, καθώς αύριο είναι η τελευταία μέρα που οι index-trackers μπορούν να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 138 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 19,30% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 14,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Τράπεζας Πειραιώς στα 7,90 ευρώ, ένα πακέτο 34.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 17,78 ευρώ, δύο πακέτα των 37.100 και 203.850 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 16,74 και 16,70 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 50 τεμάχια του ΟΤΕ στα 10 ευρώ

Επίσης, ένα πακέτο 60 τεμάχια του ΟΛΠ στα 10,80 ευρώ, ένα πακέτο 700 τεμάχια της ΓΕΝΑΚ στα 5,14 ευρώ, ένα πακέτο 2.570 τεμάχια των Μινωικών Γραμμών στα 1,57 ευρώ, ένα πακέτο 100 τεμάχια της Εθνικής τράπεζας στα 18,04 ευρώ και δύο πακέτα των 87.000 τεμαχίων της Eurobank στα 13,50 ευρώ.

Ακόμη, ένα πακέτο 70.000 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 17 ευρώ, ένα πακέτο 120.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 16,70 ευρώ, ένα πακέτο 425.000 τεμάχια της ΑΘΗΝΑ στα 2,43 ευρώ και ένα πακέτο 491.840 τεμάχια της ΕΧΑΕ στα 4,50 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 72.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 9,44 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v