Στο κουπόνι... (και) οι 2.000 μονάδες;

Διίστανται οι απόψεις και οι εκτιμήσεις των χρηματιστών για το ενδεχόμενο υποχώρησης της αγοράς κάτω από τις 2.000 μονάδες. Ορισμένοι ποντάρουν στις θετικές ενδείξεις (Τρ. Αττικής, ολοκλήρωση ρευστοποιήσεων ξένων, ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης), ενώ άλλοι δίνουν έμφαση στην στον παράγοντα ψυχολογία, που παραμένει αρνητικός.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις φαίνεται να αχνο- διαμορφώνονται.

Αφενός μεν, η συγκατάθεση του ΤΣΜΕΔΕ να προχωρήσει το θέμα της απορρόφησης του Τ.Τ. από την Αττικής, αφετέρου η ολοκλήρωση των ρευστοποιήσεων από πλευράς ξένων σε δεικτοβαρείς μετοχές, μπορεί να αποτελέσουν την τροχοπέδη προκειμένου να μην υποχωρήσει χαμηλότερα και των 2.000 μονάδων ο δείκτης.

Το στοίχημα που παίζεται από χθες το μεσημέρι στα γραφεία των περισσότερων χρηματιστηριακών αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Οι εκτιμήσεις είναι αμφιλεγόμενες, καθώς η μία πλευρά υποστηρίζει πως η στήριξη των 2.000 είναι ψυχολογικής και μόνο σημασίας (”θα σπάσει σαν ξερό κλαδάκι”), η δε άλλη εξακολουθεί να την θεωρεί ”ικανό σημείο αναφοράς”.

Η βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη είναι πτωτική, η μεσοπρόθεσμη έχει εδώ και δύο- τρεις συνεδριάσεις ”γυρίσει” προς χαμηλότερα επίπεδα στήριξης. Ωστόσο σε ανοδική φορά παραμένει η εικόνα της αγοράς όπως έχει διαμορφωθεί από την 1η Απριλίου μέχρι και χθες.

Όπως σημειώνουν παράγοντες, η αγορά είναι ”υπερπουλημένη” βραχυ- μεσοπρόθεσμα, αλλά μετά την υποχώρηση διαρκείας προς στηρίξεις 4 μηνών δημιουργεί και πάλι ευκαιρίες επαναγορών- τοποθετήσεων.

Τόσο η μετοχή της Εθνικής, όσο και της Alpha που αποτελούν τις σηματωρούς του κλάδου, φαίνεται να ολοκληρώνουν τη διαδικασία διόρθωσής τους. Το ίδιο ισχύει και για μία ομάδα μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE Europe από τις 22/9, πιέστηκαν από τις 11/ 9 μέχρι και χθες.

H συγκυρία μπορούσε να είναι κάπως καλύτερη λόγω της λήξης της σειράς Σεπτεμβρίου στο ΧΠΑ, όπως σημειώνουν οι Marfin και Beta ΑΧΕ. Μία τεχνική αντίδραση θα μπορούσε να λάβει χώρα αν και η Marfin φαίνεται να προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αρνητική ψυχολογία των επενδυτών.

H Eurobank Securities θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο συντήρησης του κύματος ρευστοποιήσεων- πιέσεων σε μετοχές κυρίως μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα οι Εθνική- Alpha, ο σχετικά σταθερός σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ΟΤΕ, η Intralot λόγω της συμφωνίας με την Turkcell, η Vodafone, ο ΟΠΑΠ και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Folli Follie, ο Μυτιληναίος, ο ΔΟΛ, το Αλουμίνιο, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η Κλωνατέξ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v