Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης

Οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τη μετοχή της Τράπεζας αλλά και σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις της Moody’s για την ελληνική οικονομία, η έρευνα της Merrill Lynch για τις μετοχές, αλλά και η διαγραφή 58 τίτλων από τον FTSE Euromid απασχολούν κυρίως τα σημερινά οικονομικά πρωτοσέλιδα.

Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης
Οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τη μετοχή της Τράπεζας αλλά και σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις της Moody’s για την ελληνική οικονομία, η έρευνα της Merrill Lynch για τις μετοχές, αλλά και η διαγραφή 58 τίτλων από τον FTSE Euromid απασχολούν κυρίως τα σημερινά οικονομικά πρωτοσέλιδα.

Merrill Lynch: Traders από 307 εταιρίες, που διαχειρίζονται κεφάλαια έξι φορές μεγαλύτερα από το ελληνικό ΑΕΠ, στοιχηματίζουν υπέρ των μετοχών, σε βάρος των ομολόγων, όπως αναφέρει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως σύμφωνα με την Merrill Lynch διαπιστώνεται στροφή από ομόλογα σε μετοχές. Το Κέρδος αναφέρει πως ο ξένος οίκος βλέπει άνοδο στις μετοχές.

Γκαργκάνας: Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος από το ταμπλό της Σοφοκλέους όπως ανέφερε χθες ο διοικητής της Τράπεζας κ. Ν. Γκαργκάνας, σημειώνει το Κέρδος, ενώ συμπληρώνει πως τα κεφάλαια από την πώληση του χρυσού τοποθετήθηκαν σε γερμανικά και φινλανδικά ομόλογα.

Η Ναυτεμπορική σημειώνει πως ο κ. Γκαργκάνας προχώρησε σε θετικότερες προβλέψεις για το ΑΕΠ. Το Βήμα αναφέρει πως η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί ευθεία παρέμβαση τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των ειδικών μισθολογίων στον δημόσιο τομέα.

Moody’s: Μια από τις χώρες με την ασθενέστερη αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας στην Ευρώπη – από όλους τους διεθνείς οίκους ανεξαιρέτως – παραμένει η Ελλάδα, αναφέρει η Ναυτεμπορική. Σύμφωνα με την Εξπρές η Moody’s εμφανίζεται ανήσυχη για το ύψους του χρέους και τον πληθωρισμό.

Η Καθημερινή αναφέρει πως ο διεθνής οίκος Moody’s σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως το υψηλό δημόσιο χρέος, ο πληθωρισμός που αντιστέκεται αλλά και σωρεία διαρθρωτικών αδυναμιών αποτελούν τις τρεις βασικές αιτίες που αποτρέπουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

FTSE Euromid: Στις 58 μετοχές που φεύγουν από τον FTSE Euromid, αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Γ’ ΚΠΣ: Ούτε ένα ευρώ δεν έχει ”μπει” τους τρεις τελευταίους μήνες στη χώρα μας από τα κοινοτικά κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες έργα να χρηματοδοτούνται με πόρους του ήδη φειδωλού προϋπολογισμού, τονίζει το Κέρδος.

Η Εξπρές επισημαίνει πως η αναθεώρηση – περικοπή των προγραμμάτων του Γ΄ΚΠΣ, τα οποία δεν προχωρούν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα τεθεί σήμερα προς συζήτηση σε ευρεία σύσκεψη υπουργών υπό τον προεδρεία του πρωθυπουργού.

Απασχόληση: Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης ενσωματώνονται όλα τα κίνητρα για τις προσλήψεις ανέργων, επιδοτήσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνει η Ημερησία.

Ανατιμήσεις: Για εναρμονισμένη πολιτική τιμών σε γάλα, κρασιά και λάδι κάνει λόγο η Ημερησία, ενώ συμπληρώνει πως ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος υπαινίχθηκε νέες παραπομπές ολόκληρων κλάδων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς τόνισε πως ”Ανοίγουμε πόλεμο”.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική οι επιχειρήσεις τείνουν να διαχωριστούν σε παγωμένες και μη, ενώ σύμφωνα με το Βήμα εκφυλίζεται η προσπάθεια ”παγώματος” των τιμών, ενώ κάνει λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων.

Η Οικονομική Ελευθεροτυπία τονίζει πως ο υπουργός Ανάπτυξης τα έβαλε με τα ολιγοπώλια που ευθύνονται για την ακρίβεια, αναμένοντας σήμερα τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της βιομηχανίας, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως επικρατεί σύγχυση στους καταναλωτές από τον ”πόλεμο τιμών”.

Ναυτιλία: ”Μείζονα, πολιτικής υφής αυθαιρεσία” χαρακτηρίζουν η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου την απόφαση της Ε.Ε να επισπευσθεί η απόσυρση των δεξαμενόπλοιων μονού τοιχώματος, όπως τονίζει η Καθημερινή. Το Βήμα σημειώνει πως οι Έλληνες εφοπλιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας καλούν τον πρωθυπουργό να μην αγνοήσει την ”προεξοφλημένη αποδοτικότητα της ναυτιλίας για την οικονομία”.

Αγορά Ηλεκτρικών Ειδών: Σημαντικές ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών αναμένεται να ”πυροδοτήσει” η επερχόμενη δραστηριότητα στη χώρα μας του γερμανικού κολοσσού Media Markt, μέλος του ομίλου Metro Group, όπως τονίζει το Κέρδος.

Ταμιευτήριο: Καθοριστικές για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θεωρούνται οι ερχόμενες ημέρες από το Κέρδος, ενώ η Ημερησία τονίζει πως ο υπουργός οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ να απαντήσει εντός των ερχόμενων ημερών, αλλιώς θα υπάρξουν άλλες λύσεις για το Τ.Τ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το ΤΣΜΕΔΕ θα παραδώσει την πρότασή του για το 35% του Τ.Τ., ενώ η Εξπρές τονίζει πως σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ κ. Κουμπλή.

ΟΤΕ: Ο ΟΤΕ θα διατηρήσει την εκπτωτική πολιτική του 50% στη μηνιαίας χρήση του γρήγορου Internet αναφέρει το Κέρδος. Σύμφωνα με την Καθημερινή με τη δημιουργία ενός ακόμα διοικητικού οργάνου ΟΤΕ επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η διοικητική και επιχειρησιακή κρίση που σοβεί στον ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v