Ζητούνται κορόιδα!

Ας πούμε ότι είστε ένας από τους επενδυτές που μετά από καιρό αποφασίσατε να αγοράσετε μετοχές τον περασμένο Αύγουστο. Παρά τις αμφιβολίες σας, βάλατε τα ωραία σας λεφτουδάκια και τότε η αγορά άρχισε να πέφτει. Λες και περίμεναν εσάς για να αρχίσουν τις... κάτω βόλτες. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ”ηγέτες” της αγοράς έκριναν ότι ήσασταν και οι τελευταίοι που θα επιβιβαζόσασταν στο τραίνο...

Ζητούνται κορόιδα!
Ας πούμε ότι είστε ένας από τους επενδυτές που μετά από καιρό αποφασίσατε να αγοράσετε μετοχές τον περασμένο Αύγουστο. Παρά τις αμφιβολίες σας, βάλατε τα ωραία σας λεφτουδάκια και τότε η αγορά άρχισε να πέφτει.

Λες και περίμεναν εσάς για να αρχίσουν τις... κάτω βόλτες. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ”ηγέτες” της αγοράς έκριναν ότι ήσασταν και οι τελευταίοι που θα επιβιβαζόσασταν στο τραίνο...

Κάποιοι σας πούλησαν, λοιπόν, τις μετοχές τους με την προσδοκία ότι εσείς θα τις δώσετε πίσω στις 2.000 μονάδες και θα τις ξαναγοράσετε στις 2.300 ή στις 2.200 μονάδες.

Καλά, έχουν πολύ φαντασία οι ηγέτες της αγοράς μας! Δεν έρχονται καλύτερα να τους δώσετε ”χέρι – χέρι” το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας και όποιο άλλο περιουσιακό σας στοιχείο; Για να μην κουραζόμαστε όλοι με αυτά τα πάνω – κάτω του Γενικού Δείκτη...

”Δεν είναι δικαίωμα του καθενός να αγοράζει και να πουλάει όταν αυτός το κρίνει”; Ναι! Ασφαλώς! Μόνο που εδώ υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Δεν δαγκώνεις το χέρι από το οποίο τρως! Αν οι ”ηγέτες” μας έκριναν ότι η άνοδος προς τις 2.300 μονάδες ήταν υπερβολική, ας ρευστοποιούσαν νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την αγορά.

Διότι εδώ έγινε κάτι άλλο. Αντί να την σταθεροποιήσουν την απορύθμισαν. Την ”βοήθησαν” να πάει στις 2.300 και έπειτα της έδωσαν μία και έστειλαν αδιάβαστους όλους όσους τους ξαναπίστεψαν.

Το Χρηματιστήριο δεν πεθαίνει. Η Σοφοκλέους είναι στην θέση της εδώ και έναν αιώνα. Αυτό που συνήθως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι αλλάζουν οι ηγέτες της αγοράς. Όσοι την προδίδουν, πληρώνονται, συνήθως, με το ίδιο νόμισμα.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μία σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν. Σημαντική και ”πονηρή”. Οι ιδιοκτήτες φρόντισαν να μείνουν αυτή την φορά στο περιθώριο, διατηρώντας έτσι για τον εαυτό τους το δικαίωμα να κάνουν μία θριαμβευτική επανεμφάνιση.

Όταν αυτοί θα το κρίνουν σκόπιμο. Κι έτσι άφησαν την διαχείριση των πραγμάτων σε υπαλλήλους και στελέχη. Η αγορά θα βρει κάποια στιγμή τον δρόμο της. Μπορείς να κοροϊδέψεις κάποιον μία φορά. Ενδεχομένως και δεύτερη. Την τρίτη φορά όλες οι πόρτες θα είναι κλειστές.

Το κόστος αυτό το αναλογίζονται όσοι γνωρίζουν από marketing. Θα ήταν ανοησία να πιστέψουμε ότι τα αφεντικά δεν γνωρίζουν marketing και ότι γι αυτόν τον λόγο προσέλαβαν υπαλλήλους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο υπάλληλος είναι αναλώσιμος...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v