Αναζήτηση ισορροπίας μετά την αντίδραση

Σε αναζήτηση των νέων επιπέδων ισορροπίας βρίσκεται η Σοφοκλέους μετά την εκτίναξη στις 2.070 μονάδες. Αξιοσημείωτες οι επιμέρους κινήσεις σε μετοχές του FT 20 που παραπέμπουν στο κλείσιμο των ΣΜΕ στο ΧΠΑ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιμέρους κινήσεις εν όψει της λήξης της σημερινής συνεδρίασης πραγματοποιούνται παράλληλα στις αγορές μετοχών και παραγώγων.

Την ίδια στιγμή καταγράφονται αθρόες ρευστοποιήσεις σε μετοχές που επηρεάζουν τον Γενικό Δείκτη, αλλά και εμφάνιζαν τις προηγούμενες ημέρες υψηλή εμπορευσιμότητα στην αγορά παραγώγων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Intracom, όπου με συναλλαγές περίπου μισού εκατομμυρίου σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 4,5% στα 6,22 ευρώ. Ανάλογη συμπεριφορά χαρακτηρίζει το τελευταίο ημίωρο τις μετοχές των ΕΛΤΕΧ και Vodafone.

Το ιδιότυπο αυτό παιχνίδι μεταξύ αγοράς μετοχών και παραγώγων, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, συμβαίνει καθώς οι δύο αντίπαλες πλευρές των πωλητών και των αγοραστών επιδιώκουν, είτε να κλείσουν θέσεις πώλησης (οι πρώτοι) είτε να τοποθετηθούν σε συμβόλαια αγοράς (οι δεύτεροι).

Αυτές οι επιμέρους κινήσεις μεταξύ των δύο αγορών, λόγω των χαμηλών διακυμάνσεων περιθωρίων που προσφέρουν, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή, όποτε και λήγουν τα ΣΜΕ Σεπτεμβρίου.

Για αυτό το λόγο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης και στην αγορά του ΧΠΑ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μετοχή στον αριθμό των ”δανεισμένων” μετοχών, των συμβολαίων που έχουν σε επιμέρους μετοχές, καθώς επίσης και στην τελική απόκλιση μεταξύ τιμή κλεισίματος του Ft 20 στο ΧΠΑ και στην υποκείμενη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v