Τεχνικής φύσεως rebound προβλέπουν οι ΑΧΕ

Διόρθωση του Δείκτη -έστω και τεχνικής μορφής- αναμένουν οι ΑΧΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία θα υποβοηθηθεί από τις θετικές διεθνείς εξελίξεις, αν και η αρνητική ψυχολογία εκτιμάται πως θα διατηρηθεί, ενώ νευρικότητα δημιουργεί η λήξη παραγώγων την Παρασκευή.

Τεχνικής φύσεως rebound προβλέπουν οι ΑΧΕ
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Σε νέες πωλήσεις είναι πιθανό να οδηγήσει η αρνητική ψυχολογία των επενδυτών, σύμφωνα με τη Marfin Hellenic, παρά το γεγονός ότι εκτιμά πως ενδέχεται να παρατηρηθεί διόρθωση του Δείκτη, έστω και τεχνικής φύσεως.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος η Marfin Hellenic εκτιμά πως θα βρεθεί η μετοχή της Folli Follie, καθώς όπως αναφέρει διαπραγματεύεται ”ελκυστικά” στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ακόμα και σε σχέση με τις διεθνείς ομοειδείς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ, το ύψος των προσυμφωνημένων συναλλαγών σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται, με το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον να αυξάνεται και δη προς τα τέλη της εβδομάδας.

Το χθεσινό ράλι στη Wall αναμένεται να επηρεάσει θετικά την Ευρώπη, σύμφωνα με την EFG Eurobank Securities, η οποία ωστόσο σημειώνει πως δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει αντίστοιχη επιρροή και στην ελληνική αγορά.

Εξάλλου, η EFG Eurobank Securities προσθέτει πως η Σοφοκλέους ακολουθεί τον τελευταίο καιρό τη δική της ανεξάρτητη πορεία, χωρίς να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ και τα εγχώρια νέα δεν εμπεριέχουν θετικά εναύσματα.

Επίσης, σημειώνεται πως η χρηματιστηριακή εκτιμά πως ενδέχεται να παρατηρηθεί πίεση σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, κυρίως λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE, η οποία θα ενεργοποιηθεί από τη λήξη της συνεδρίασης της 19ης Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή στο πρωινό της report, η εγχώρια αγορά κινείται τον τελευταίο καιρό στο εύρος των 2.000 – 2.200 μονάδων, ενώ σημειώνει πως είναι πιθανό να παρατηρηθεί τεχνικής φύσεως rebound από τα συγκεκριμένα επίπεδα, υποβοηθούμενο και από τις εξελίξεις στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η Beta τονίζει πως η λήξη παραγώγων την Παρασκευή αναμένεται να επηρεάσει την αγορά, αυξάνοντας το volatility.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε σε μικρού και μεσαίου μεγέθους χαρτοφυλάκια, ενώ προσθέτει πως σποραδικά εμφανίζονταν αγοραστές σε τραπεζικούς κυρίως τίτλους.

Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, τα προαναφερθέντα γεγονότα σε συνδυασμό με τη μικρότερη μείωση των τιμών προχθές –κυρίως σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης– αναπτερώνουν τις ελπίδες για αναστροφή της καθοδικής κίνησης εντός των επόμενων συνεδριάσεων.

Ωστόσο, η Κύκλος σημειώνει πως αναμένοντας την αντίδραση, και αγνοώντας ”επιδεικτικά” την πορεία των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αγορών, η Σοφοκλέους ενδέχεται να δοκιμάσει σήμερα την περιοχή κάτωθεν του ψυχολογικού ορίου των 2.000 μονάδων, ενώ επισημαίνει πως πρώτη δυνατή στήριξη είναι το επίπεδο των 1.995 μονάδων.

Ταυτόχρονα, η Fortius ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως είναι πιθανό στη σημερινή συνεδρίαση να σημειωθούν αντανακλαστικές αντιδράσεις στην περιοχή των 2.000 μονάδων, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν τα ξένα χρηματιστήρια.

Για να συμβεί όμως αυτό, όπως συμπληρώνει η Fortius, θα πρέπει το αγοραστικό ενδιαφέρον να ανακάμψει στον τραπεζικό κλάδο, καθώς -όπως έχει επαναλάβει στο παρελθόν– ο ΟΤΕ αδυνατεί να αναλάβει τα ηνία της αγοράς λόγω και της διοικητικής κρίσης στην οποία φαίνεται ότι έχει περιέλθει.

Θετική αντίδραση προβλέπει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ πως θα διαμορφωθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αν και, όπως επισημαίνει, το κλείσιμο θέσεων στα παράγωγα την Παρασκευή δημιουργεί σημαντική νευρικότητα και εκτιμάται ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τάση στις ερχόμενες συνεδριάσεις.

Τι έγινε χθες: Χαμηλότερα κατά 1,05% έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης, με αρνητικό κλίμα και τους επενδυτές να φαίνονται απρόθυμοι να ανοίξουν νέες θέσεις, όπως εκτιμά η Marfin Hellenic.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή προσθέτει πως ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Ελληνικής Τεχνοδομικής ήταν οι μόνες του FTSE–20 που σημείωσαν αύξηση 0,77% και 1,38% αντίστοιχα.

Η Εθνική ΑΧΕ σημειώνει πως στη χθεσινή συνεδρίαση οι ρευστοποιήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως σε τίτλους της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κυρίως ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των Δεικτών και της διαγραφής τίτλων από τον Euromid.

Σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η αύξηση του όγκου των συναλλαγών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν στάθηκε ικανή να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα στη Σοφοκλέους και ως εκ τούτου αρκετές μετοχές έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Οι ρευστοποιήσεις κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τη Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, η οποία επισημαίνει πως το στοιχείο της υπερβολής ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της διορθωτικής κίνησης, παρά τη θετική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων.

Επιχειρηματικά νέα: Θετική χαρακτηρίζει την κίνηση της θυγατρικής της Intralot στην Τουρκία η Marfin Hellenic, ενώ επισημαίνει πως είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της εταιρίας για διεθνή επέκταση και διεύρυνση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v