Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης

Η αντίδραση των βιομηχάνων σχετικά με το ”πάγωμα των τιμών”, το νομοσχέδιο του αναμορφωμένου ”πόθεν έσχες”, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αλλά και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την απασχόληση απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης
Η αντίδραση των βιομηχάνων σχετικά με το ”πάγωμα των τιμών”, το νομοσχέδιο του αναμορφωμένου ”πόθεν έσχες”, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αλλά και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την απασχόληση απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Πόθεν Έσχες: Τριάντα δύο κατηγορίες πολιτών που υπολογίζονται σε 200.000 θα υποβάλουν υποχρεωτικά δήλωση ”πόθεν έσχες”, αναφέρει η Ελευθεροτυπία, και προσθέτει πως προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους πολιτικούς, ενώ απαγορεύονται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές και για νομάρχες, δημάρχους και διοικητές νομικών προσώπων και ΔΕΚΟ.

Τα Νέα επισημαίνουν πως το νέο πόθεν έσχες προβλέπει φυλάκιση, χρηματικά πρόστιμα, έως και δήμευση περιουσιακών στοιχείων. Η Καθημερινή κάνει λόγο για παραλυτικό ”πόθεν έσχες”.

ΣΕΒ: Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχάνων οδηγούν οι ζήτημα της ακρίβειας στην αγορά και οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών, όπως τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία. Σε νέα παρέμβαση – πρόκληση προχώρησε χθες ο ΣΕΒ, σύμφωνα με τα Νέα, χαρακτηρίζοντας υπερβολικό τον θόρυβο για την ακρίβεια, ενώ αντέδρασε και για τις παροχές.

Ισχυρή παρέμβαση στη μάχη των τιμών έκανε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του ”για το κλίμα που δημιουργείται σχετικά με τις τιμές” τονίζει η Καθημερινή. Σύμφωνα με την Ημερησία στο προσκήνιο έχει έλθει ο κρυφός πόλεμος βιομηχανίας – σούπερ μάρκετ, ενώ προσθέτει πως η αντιπαράθεση προσλαμβάνει δημόσιο χαρακτήρα με τις δηλώσεις του ΣΕΒ.

Το Βήμα κάνει λόγο για σφοδρή επίθεση των βιομηχάνων εναντίον κυβερνήσεως, εμπόρων και δημοσιογράφων ενώ προσθέτει πως οι ίδιοι προκαλούν και χαρακτηρίζουν τις ανακοινώσεις για το πάγωμα των τιμών ψηφοθηρικές, άνομες, διαφημιστικές και θεατρικές.

Την αντίδραση των βιομηχάνων και την αναζωπύρωση της διαμάχης της με το εμπόριο για τα περιθώρια κέρδους και τη συμβολή των δύο κλάδων στην εξέλιξη του πληθωρισμού προκαλούν σύμφωνα με το Κέρδος οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της αγοράς.

Η Ναυτεμπορική επισημαίνει πως ο ΣΕΒ βλέπει ”θέατρο” παραλόγου στις τιμές, ενώ η Εξπρές τονίζει πως ο ΣΕΒ ζήτησε να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει με βάση τις αρχές του ανταγωνισμού και τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και τόνισε ότι η αναστάτωση που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί πανικό στους καταναλωτές.

ΕΚΤ: Η Καθημερινή αναφέρει πως η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η παραοικονομία προσθέτουν κόστος στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ.

ΟΟΣΑ: Υποχώρησης της ανεργίας στην Ελλάδα προβλέπει ο ΟΟΣΑ σύμφωνα με την Ημερησία που τονίζει ότι οι άνεργοι στις 30 χώρες του οργανισμού το 2002 έφτασαν στα 36,4 εκατ. Το Κέρδος προσθέτει πως η Ελλάδα είναι τελευταία στην παραγωγικότητα μεταξύ 23 χωρών του ΟΟΣΑ.

Γ’ ΚΠΣ: Τουλάχιστον τρία υπουργεία εξακολουθούν να υστερούν σε ταχύτητες απορρόφησης έναντι των υπολοίπων όσον αφορά στο Γ’ ΚΠΣ, όπως τονίζει η Εξπρές.

Ευρωπληθωρισμός: Στο 3,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, μειωμένος κατά 0,2% σε σχέση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. Eurostat, όπως αναφέρει η Καθημερινή, βάσει των οποίων ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον ίδιο μήνα στο 2,1%.

Γκράσο: Ο πρόεδρος του NYSE βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω της προκλητικά υψηλής αμοιβής του όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για να παραιτηθεί. Το Κέρδος τονίζει πως το πακέτο απολαβών του κ. Ρίτσαρντ Γκράσο έχει προκαλέσει σάλο.

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση κερδών προβλέπει ο οίκος Moody’s όπως αναφέρει το Βήμα.

Τράπεζα Πειραιώς: Στην εξαγορά της Interbank από την Τράπεζα Πειραιώς αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v