Και μετά τη στενωπό του ΧΠΑ, τι;

Η ομαλή διέλευση της ”στενωπού” του ΧΠΑ επιτρέπει καταρχήν τη διασφάλιση της διακύμανσης της αγοράς στο εύρος των 2.010-2.085 μονάδων. Σε περίπτωση ευόδωσης της προσπάθειας στήριξης σε τράπεζες και ΟΤΕ, μπορεί η υγιής ”μεσαία - χαμηλή” κεφαλαιοποίηση να επανέλθει δριμύτερη στο προσκήνιο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με απώλειες της τάξης του 2,06% έκλεισε χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Με την αγορά παραγώγων να επιτείνει μέχρι και χθες τη διόρθωση μέχρι τις 2.011 μονάδες, και να δημιουργεί σειρά έντονων και ακραίων διακυμάνσεων, χθες Παρασκευή.

Το θετικό είναι πως συγκεκριμένες μετοχές, κυρίως η Alpha και δευτερευόντως, ο ΟΤΕ, που βρέθηκαν στο κέντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ ”πωλητών” και ”αγοραστών”, έκλεισαν με σημαντικά κέρδη στα 17,84 ευρώ η Alpha και στα 9,68 ευρώ ο ΟΤΕ.

Μικρά τα κέρδη και για τη μετοχή της Εθνικής, όπως και των Intracom, Intralot, αλλά και αρκετών ακόμη μετοχών του FTSE 20. Με τη μέχρι χθες εικόνα της αγοράς φαίνεται να διασφαλίζεται η διακύμανση του Γενικού Δείκτη στο εύρος των 2.010-2.085 μονάδων, που αποτελεί και την πρώτη ουσιαστική ”αντίσταση” για το δείκτη.

Για την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε ο τραπεζικός κλάδος να επανέλθει σταδιακά στο προσκήνιο, με αφορμή τις εξελίξεις από το μέτωπο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Γενικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ προτίθεται μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να καταθέσει προσφορά για την απόκτηση του 34% του ΤΤ.

Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο όμως από τη χθεσινή συνεδρίαση, αφορά στη συνολικότερα θετική εικόνα πλειάδας μετοχών, καθώς 285 μετοχές κατέγραψαν μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη.

Τρεις είναι οι επιμέρους παράμετροι που μας καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξους την ερχόμενη εβδομάδα. Κατ’ αρχήν, η αντίδραση ομάδας μετοχών που είχε προσεγγίσει τα χαμηλά έτους ή την ελάχιστη τιμή 52 εβδομάδων, φαίνεται να προσελκύει και πάλι αγοραστικό ενδιαφέρον.

Επίσης, για μια ομάδα μετοχών εταιριών, κυρίως, μεσαίας κεφαλαιοποίησης, υπήρξε εμφανής προσπάθεια στήριξης και αναστροφής της τάσης από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους.

Και τέλος, το γεγονός ότι μια σειρά έγκυρων Χρηματιστηριακών προχώρησε στη δημοσιοποίηση θετικότερων εκτιμήσεων για μια σειρά μετοχών. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Alpha Finance για τις Επιχειρήσεις Αττικής, της Π&Κ για τη Frigoglass, της Eurobank για την Alpha Bank, αλλά και άλλων περιπτώσεων.

Όλα αυτά συνηγορούν στη διαμόρφωση ενός κλίματος σταθεροποίησης-συσσώρευσης, σε ό,τι αφορά στον FSTE 20. Εάν ευοδωθεί η σχετική προσπάθεια στήριξης σε τράπεζες και ΟΤΕ, η ”μεσαία - χαμηλή” κεφαλαιοποίηση έδειξε από χθες πως μπορεί να επανέλθει δριμύτερη στο προσκήνιο.

Προς κάτι τέτοιο άλλωστε προϊδεάζει και τόσο ο τζίρος όσο και η συναλλακτικότητα σε μετοχές εταιριών του FTSE 40 και του SmallCap 80.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v