NYSE: Η επόμενη ημέρα της παραίτησης Grasso

Στα χρώματα του πολέμου έχουν... βαφτεί τα μέλη του Δ.Σ. του NYSE, μετά την αποχώρηση του προέδρου του. Η παταγώδης παραίτηση του κ. R. Grasso φέρνει στο φως έριδες ετών, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα ακούει στο όνομα... ”διαδοχή”, καθώς οι αρνήσεις επιφανών παραγόντων διαδέχονται η μία την άλλη.

NYSE: Η επόμενη ημέρα της παραίτησης Grasso
Σοβαρές αναταράξεις προκάλεσε στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου η παραίτηση του προέδρου του το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο ”πολύς” Richard Grasso, επί 36 χρόνια πρόεδρος του New York Stock Exchange, λίγες μόνο ώρες αφού συμφώνησε την παράταση της θητείας του μέχρι και το 2007 υπέβαλε με... πάταγο την παραίτησή του, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για τις ρυθμιστικές αρχές και τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ.



Το διοικητικό συμβούλιο του NYSE αποδέχτηκε τελικά την υποβληθείσα παραίτηση Grasso με 13 ψήφους υπέρ και 7 κατά, αποτέλεσμα που θεωρήθηκε από όλους σαφώς ”διχαστικό”.

Στη μία πλευρά βρέθηκαν τα παλαιότερα μέλη του Δ.Σ. που αντιτάχθηκαν στην παραίτηση Grasso και είχαν στο παρελθόν εγκρίνει τις υπέρογκες αμοιβές του, ενώ στην άλλη τα νεότερα στελέχη, που συμπεριλήφθηκαν στο Δ.Σ. μετά την υπερψήφιση των παροχών.

Οπως αφήνει να φανεί σε δηλώσεις του ο κ. Carl McCall, διευθυντικό στέλεχος του NYSE και συνεπικεφαλής της διοικητικής επιτροπής που ετοιμάζει αναφορά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, η κριτική που δέχτηκε ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναφορικά με το ύψος των bonus που έλαβε και η ακόλουθη παραίτησή του έφεραν στο φως έριδες και διαφωνίες στο εσωτερικό του Δ.Σ. που θα ειναι εξαιρετικά δύσκολο να καμφθούν.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Larry Sonsimi, δικηγόρου από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος απέρριψε την πρόταση να διαδεχτεί τον κ. Grasso στην προεδρία του NYSE, προβάλλοντας την άποψη ότι ”είναι προφανές πως το παρόν διοικητικό συμβούλιο δεν μπορεί να συνεργαστεί”. Και δεν είναι ο μόνος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ”Wall Street Journal”, τρία ακόμα επιφανή μέλη της οικονομικής κοινότητας έχουν από την Τετάρτη απορρίψει παρόμοια πρόταση.

Πράγματι, στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική. Ο Henry Paulson, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs και, όπως φαίνεται, από τους κύριους υποστηρικτές της παραίτησης Grasso, εντείνει τώρα τις πιέσεις για παραίτηση όλων των διοικητών-μελών του NYSE που έχουν δεσμούς με εταιρίες οι οποίες ελέγχονται από τις αρχές του κορυφαίου χρηματιστηρίου.

Εξάλλου, η διαφαινόμενη αδυναμία να βρεθεί αντικαταστάτης από το εσωτερικό του NYSE φαίνεται ότι αυξάνει την πίεση στους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ενώ απασχόλησε έντονα, μεταξύ άλλων, και το ”αφεντικό” της SEC, W. Donaldson, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. McCall.

Στο μεταξύ, τις τρέχουσες υποθέσεις του NYSE διεκπεραιώνουν οι αντιπρόεδροι του οργανισμού, R. Blitz και C. Kinney.

Αναλυτές αναφέρουν ότι όσες παρόμοιες αντεγκλίσεις δημοσιοποιούνται, αποτελούν μόνο την ”κορυφή του παγόβουνου” και ότι στο παρασκήνιο εξελίσσονται παιχνίδια εξουσίας και αληλλοφαγώματος με έπαθλο επιρροή και διευκολύνσεις προς ”ημετέρους”.

”Οσοι ενοχλούνται από την κατάσταση αυτή, θα πρέπει να κάνουν υπομονή”, συνιστούν κορυφαίοι διοικητές του Δ.Σ., αφού πριν υπάρξουν νέες παραιτήσεις, θα πρέπει να εκλεγεί προσωρινή τουλάχιστον διοίκηση, η οποία θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για εξεύρεση μόνιμου αντικαταστάτη του κ. Grasso.

Οι πρόσφατες αυτές εξελίξεις έρχονται να ενταχθούν στις προ μηνών αιτιάσεις για χρηματιστηριακό σκάνδαλο με άμεσα εμπλεκόμενο μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Σύλλογος Χρηματιστών των ΗΠΑ (NASD) είχε ανακοινώσει ότι κατέθεσε μήνυση για απόδοση αστικών ευθυνών κατά της Invemed, μιας μικρής επενδυτικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, η οποία ιδρύθηκε και διοικείται από τον Kenneth Langone (μέλος του Δ.Σ.).

Σύμφωνα με τη αγωγή, οι χρηματιστές της Invemed χρέωναν πολύ μεγαλύτερες από το κανονικό προμήθειες σε μεμονωμένους πελάτες και σε hedge funds, με αντάλλαγμα την έγκαιρη εγγραφή τους στην αρχική δημόσια προσφορά (IPO) μετοχών, οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, διπλασίασαν την αξία τους κατά την πρώτη μέρα της διάθεσής τους.

Οι περισσότεροι στις ΗΠΑ κάνουν ήδη λόγο για ”καυτή πολιτική πατάτα” και μάλιστα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. Αναλυτές και πολιτικοί παρατηρητές δίνουν τώρα ”ραντεβού” για τις 2 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί η έκθεση της επιτροπής McCall με προτάσεις για νέα σύνθεση του Δ.Σ., το ενδεχόμενο διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων του προέδρου - διευθύνοντος συμβούλου και το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του NYSE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v