Citigroup:50-50% η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων

Αμετάβλητα εκτιμά η Citigroup ότι θα παραμείνουν τα επιτόκια της Ευρωζώνης για αρκετό ακόμη καιρό, αφήνοντας όμως ανοικτή κατά 50% την πιθανότητά μείωσής τους. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλούν τα σχόλια της ΕΚΤ για την πιστωτική επέκταση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Citigroup:50-50% η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων
Σταθερά θεωρεί η Citigroup ότι θα παραμείνουν για αρκετό καιρό τα επιτόκια της Ευρωζώνης η Citigroup, καθώς η ΕΚΤ, όπως επισημαίνει, εξετάζει προσεκτικά τόσο τον δυναμισμό της αναμενόμενης ανάκαμψης της οικονομίας της περιοχής όσο και θέματα του προϋπολογισμού.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στο εβδομαδιαίο της report, με τίτλο ”Euro weekly” και ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι, παρά τα όσα που έχουν ειπωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΚΤ φαίνεται πως θα διατηρήσει τη στάση της και θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία μείωση των επιτοκίων, καθώς, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα τεθούν σε τροχιά ανόδου στο β΄ εξάμηνο του 2004.

Η ΕΚΤ άλλωστε έχει τονίσει πολλές φορές ότι ναι μεν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχουν μειωθεί, δεν έχουν όμως εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με την Citigroup, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 2% το 2004, προοιωνίζοντας έτσι ότι τα πραγματικά επιτόκια (όπως αυτά υπολογίζονται με βάση τον δομικό πληθωρισμό που ήδη βρίσκεται κοντά στο 2%) θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Πάντως, ένα από τα πλέον σημαντικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως υπογραμμίζει η Citigroup, αφορούν στην πρόσφατη αύξηση των τραπεζικών δανείων, η οποία παραμένει εφέτος κατά την ΕΚΤ ”ακμαία”.

Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές του διεθνούς οργανισμού, η πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα, που αποτελεί βασικό δείκτη για την εγχώρια ζήτηση (leading indicator), δεν προσφέρει πειστικές ενδείξεις για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασής.

Οι ρυθμοί αύξησής της έχουν ανέλθει φέτος στο 5,2% (οριακά υψηλότερα από ότι πέρυσι), παρουσιάζοντας έτσι μια ισχνή ανάπτυξη του τελευταίους μήνες, παρά τις μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων.

Οι ρυθμοί λοιπόν παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους, παρά τα όσα πρεσβεύει η ΕΚΤ, δηλώνει η Citigroup.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v