Εισαγόμενες (και όχι μόνον) πιέσεις στο ΧΑ

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας στο ΧΑ με αφορμή και τις πιέσεις που ασκούνται στις ευρωαγορές λόγω της ανατίμησης του ευρώ. Προς τις 2.010 μονάδες η αγορά, ενώ η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές διαμορφώνεται στο 10/1.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης της νέας εβδομάδας στο ΧΑ με αφορμή και τις πιέσεις που ασκούνται στις ευρωαγορές λόγω της ανατίμησης του ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής αναδεικνύεται μέχρι στιγμής σε κύριο της τάσης της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως το γύρισμα σε θετική τιμή της μετοχής (11:20) σηματοδότησε τη συνολικότερη μεταστροφή της αγοράς.

Βέβαια στη συνέχεια οι ”πωλητές” είχαν και πάλι το πάνω χέρι πιέζοντας χαμηλότερα, κυρίως, την Alpha, Eurobank, Εμπορική και δευτερευόντως τον ΟΤΕ.

Με βάση τις μέχρι στιγμής συναλλαγές (12:00) των περίπου 20 εκατ. ευρώ φαίνεται να οδηγούμεθα σε μια συνεδρίαση με τζιρο της τάξης των 110-120 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η γενικότερα πτωτική τάση σε βραχυμεσοπρόθεσμο επίπεδο φέρνει τους εν δυνάμει αγοραστές να εκδηλώνουν το όποιο αγοραστικό τους ενδιαφέρον σε τιμή χαμηλότερη της τρέχουσας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή του Χαϊδεμένου με μόλις 4 τεμάχια υποχωρούσε μόλις 7%, η μετοχή του Άβακα, της Αlco, του Αλτερ και πολλών ακόμη πιέζονταν χαμηλότερα με σχεδόν μηδενική προσφορά.

Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ευκαιρίες υπάρχουν, πλην όμως το αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Αυτό πρακτικά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας υποχώρησης του δείκτη προς τη στήριξη των 2.010 μονάδων.

Θα επιμείνουμε όμως πως για όσο η τάση διαμορφώνεται από την Εθνική η αγορά δεν θα αφεθεί να διολισθήσει ή να τρομοκρατήσει για μια ακόμη φορά το κοινό.

Η διαδικασία συσσώρευσης, προκειμένου να μη μεταβληθεί η μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε επίπεδα υψηλότερα των 2.000 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v