”Επιχείρηση μαζέματος” στην αγορά

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύεται πλέον ο Γενικός Δείκτης, μετά την επιχείρηση συμμαζέματος που εκδηλώθηκε νωρίτερα και όταν η αγορά πλησίαζε στις 1.990 μονάδες. Αρωγός στην προσπάθεια η μερική βελτίωση του κλίματος στις ευρωαγορές και το ενδιαφέρον για τις τηλεπικοινωνίες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε σύμμαχο της σταθεροποίησης μπορεί να αναδειχθεί ο πολύ χαμηλός τζίρος (προσφοράς) και η διάθεση ανάκαμψης που παρατηρείται την τελευταία μισή ώρα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο γενικός δείκτης παραμένει την τελευταία ώρα σταθερά υψηλότερα των 2.000 μονάδων έστω και οριακά στην περιοχή των. 2010 μονάδων με τον τηλεπικοινωνιακό δείκτη να εμφανίζει λόγω Panafon μικρά κέρδη και τον τραπεζικό να έχει περιορίσει τις αρχικά σημαντικότερές απώλειές του.

Εάν η τάση στα διεθνή χρηματιστήρια μεταβληθεί σήμερα ή αύριο δηλαδή ολοκληρωθεί η διαδικασία διόρθωσής τους από το προηγούμενο υψηλό επίπεδο τιμών, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της ζητούμενης σταθεροποίησης της αγοράς στα επίπεδα πέριξ των 2.000 μονάδων.

Άλλωστε την τελευταία ώρα έχει μεταβληθεί ο συσχετισμός ανοδικών/πτωτικών μετοχών με τις πρώτες να φτάνουν πλέον τις περίπου 50. Στην πλειονότητά τους όμως φαίνεται να αντιδρούν μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με χαμηλότατες όμως συναλλαγές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως χθες και σήμερα, περισσότερο στην αρχή της συνεδρίασης, και με την πτωτική τάση να κυριαρχεί, μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό οι πωλητές, που αρκετές μετοχές ”ανέπνευσαν”. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της Νεοχημικής, που από σήμερα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στο 1/4 της χθεσινής της τιμής οι αγοραστές υποχρεώνονται να θέσουν λίγο υψηλότερα τον πήχη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη μετοχή του Γιαννούση, καθώς αγοραστές και πωλητές φαίνεται να ”συμφωνούν” στα περίπου 7,18 ευρώ, ή των μετοχών Everest, Έδραση, Κορασίδης (μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου), Έμφασις, Folli Follie, Hitech, ΚΑΕ, Ικτίνο, αλλά και Ιντραλότ, Κεραμεία Αλλατίνη, Λούλη.

Είναι εμφανές πως επιχειρείται ένα συμμάζεμα της αγοράς γύρω από τις 2.000 μονάδες κυρίως επειδή φαίνεται να ”στερεύουν” οι πωλητές σε δραματικό βαθμό.

Η άρνηση ορισμένων να πουλήσουν λίγο πολύ εκβιαστικά χαμηλότερα, ίσως επαναφέρει τους αγοραστές σε υψηλότερα επίπεδα τιμών εάν και εφόσον αντιδράσουν τα ευρωπαϊκά και το αμερικανικό χρηματιστήριο από αύριο.

Σημείωση: Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση της UBS καθώς για πρώτη φορά οι ξένοι υποχρεώνονται να συμπεριλάβουν σε ανάλυσή/έκθεσή τους σοβαρά υπόψη τον πολιτικό παράγοντα και την όποια αβεβαιότητα διαμορφώνεται με αφορμή το πιθανότατο ενδεχόμενο διαξεγωγής των εκλογών την άνοιξη του 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v