Λείπουν τα λεφτά!

Η μεγαλύτερη ευκαιρία να βρεθεί μπροστά μας χάνει την αξία της από την στιγμή που δεν μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν δημιουργηθεί και πάλι ευκαιρίες στην Σοφοκλέους. Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι οι ευκαιρίες δεν θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες;

Λείπουν τα λεφτά!
Η μεγαλύτερη ευκαιρία να βρεθεί μπροστά μας χάνει την αξία της από την στιγμή που δεν μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν δημιουργηθεί και πάλι ευκαιρίες στην Σοφοκλέους.

Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι οι ευκαιρίες δεν θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες;

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο γενικός δείκτης βρισκότανε στις 1.500 μονάδες. Η άνοδος (όπως και κάθε άνοδος) δημιούργησε την αίσθηση ότι τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας. Η αλήθεια είναι όμως πολύ διαφορετική.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών και τα ουσιαστικά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ”θαύμα”, αλλά δεν επενδύουμε με βάση τα θαύματα.

Εκείνο που στοιχίζει περισσότερο στην αγορά είναι η έλλειψη ρευστότητας. Δεν μπαίνουν νέα λεφτά στο χρηματιστήριο και όσοι τόλμησαν να κάνουν την υπέρβαση τον περασμένο Αύγουστο, έχουν ήδη σφαγιαστεί.

Με αυτό το δεδομένο, ποιος άλλος θα τολμήσει να περάσει την λεπτή κόκκινη γραμμή και να ριχτεί στην μάχη των υπεραξιών; Οι περισσότεροι επενδυτές σκέφτονται ως εξής: ”Ό,τι επενδύσαμε, επενδύσαμε. Ό,τι χάσαμε, χάσαμε. Ας πλησιάσουμε τα αρχικά μας κεφάλαια και τα ρευστοποιούμε όλα”.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο αρρωστημένο χρηματιστηριακό περιβάλλον, κάθε άνοδος εκλαμβάνεται από τους περισσότερους ως μία ευκαιρία απεγκλωβισμού. Κι όσοι νιώθουν έτοιμοι να πάρουν τις ζημιές τους, να πουλήσουν και να φύγουν, δεν επιστρέφουν εύκολα πίσω.

Το να υποστηρίξει κανείς ότι η Σοφοκλέους θα αρχίσει να καλπάζει και ότι θα υπερτιμηθεί σημαντικά σε σχέση με τις ξένες αγορές, δεν κάνει κάτι περισσότερο από το να παρατείνει την περίοδο του καλοκαιριού, βιώνοντας ένα όνειρο θερινής νυκτός. Αν υπάρχει μία ελπίδα στην Σοφοκλέους να ανασυντάξει δυνάμεις για να μην γίνει σημαντικά φθηνότερη από τις ξένες αγορές, αυτή είναι να υπάρξει ένα νέο όνειρο, μία νέα προσδοκία στην αγορά. Μέχρις εκεί! Και πρέπει να αισθανόμαστε έτσι ευχαριστημένοι!

Και κάτι ακόμη. Όταν οι χρηματιστηριακές εταιρείες επισημαίνουν ότι οι ευκαιρίες βρίσκονται σε μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αυτό έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι η πτώση βρίσκεται ακόμη μπροστά μας και ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε το κέρδος μέσα από τις πέντε δέκα μετοχές που ενδεχομένως θα πάνε κόντρα στο ρεύμα….

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v